Svađe u Nemačkoj oko restiktivnih mera: Neki su za ublaživanje, drugi se plaše novog korona talasa

- Ni pod kojim uslovima ne bi trebalo stvarati utisak da je pandemija gotova - rekao je za "Bild" nemački ministar zdravlja Jens Špan

  • 1
Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

Savezna i pokrajinske vlade Nemačke danas su se sporile oko toga kada i kako ublažiti pravila za fizičko distanciranje, pri čemu su zvaničnici vlade kancelarke Angele Merkel upozorili da bi njihovo uklanjanje moglo da izazove novi talas epidemije korona virusa.

Sukob je izbio nakon što je Bodo Ramelov, premijer istočne države Tiringije, u subotu rekao da će ukinuti pravila o nošenju maski i distanciranja, oslanjajući se umesto na to na lokalne mere.

Nemačke pokrajine same utvrđuju najveći broj pravila koji utiče na svakodnevni život, podseća Rojters.

Iako njegov predlog odražava politiku savezne vlade, koja predviđa postepeno ponovno otvaranje ekonomije, a istovremeno brzo reagovanje na izbijanje epidemije na lokalnom nivou i pronalazak kontakata, zvaničnici strahuju da bi takva poruka mogla da ugrozi disciplinu građana.

- Ni pod kojim uslovima ne bi trebalo stvarati utisak da je pandemija gotova - rekao je za "Bild" nemački ministar zdravlja Jens Špan, istakavši da fizička distanca, higijena i nošenje maski sprečavaju širenje virusa.

Broj novozaraženih u Nemačkoj je znatno pao tokom prethodnog meseca. Prodavnice, barovi, restorani, muzeji i crkve su otvorene, iako mnogi Nemci i dalje rade od kuće.

Javni prevoz saobraća u manjem obimu nego uobičajeno, dok je državni železnički operater Dojče ban saopštio danas da će ponovo početi da povećava putovanja na dužim relacijama.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Istorijski kratko obraćanje nemačke kancelarke Angele Merkel

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aaaaaa

    25. maj 2020 | 18:40

    Ja mislim da im je sad pravi trenutak da krenu na Rusiju😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA