≫ 

Užas u Pakistanu: Da li je zbog kobne greške pilota poginulo 97 ljudi?

Pojavile su se informacije po kojima je navodno pilot napravio kobnu grešku koja je izazvala tragediju

  • 1
Pakistan Plane Crash

Fareed Khan

Fatalna greška pilota mogući je uzrok pada aviona u Pakistanu, u kojem je poginulo 97 ljudi, prvi su rezultati istrage.

Piloti leta 8303 Pakistan erlajnza najverovatnije su zaboravili da spuste točkove prilikom pokušaja sletanja, piše "Tajms ov Indija", pozivajući se na prve rezultate istrage i analizu podataka sa leta.

Posada je, kada je primetila grešku, prekinula sletanje i počela da podiže avion kako bi ponovo pokušala da ga prizemlji, ali su se motori oštetili, a potom i otkazali, prenosi Sputnjik.

Zbog toga je avion pao na stambeno naselje u Karačiju. U padu je poginulo 97 od 99 ljudi, koliko ih je bilo u letelici.

Izvori "Tajms ov Indija" navode da se u snimku iz pilotske kabine, prilikom prvog pokušaja sletanja, čuje zvučno upozorenje koje najverovatnije upućuje na to da nisu spušteni točkovi. Sletanje je prekinuto kada je avion bio na visini nešto većoj od 80 metara.

Podaci kontrole leta pokazuju da je avion zakasnio sa spuštanjem i da je bio na prevelikoj visini kada je prišao aerodromu, na šta ih je upozorio kontrolor, ali je posada ipak odlučila da pokuša sletanje.

Piloti su pre pada kontroli leta prijavili otkazivanje motora, ali iz snimka nije jasno da li je reč o oba motora ili samo o jednom.

“Upomoć, upomoć, upomoć, izgubili smo oba motora”: Poslednje reči pilota aviona sa 97 ljudi

 

Na audio-snimku razgovora pilota i kontrole leta, čulo se kako čuje “Mayday, mayday, mayday”, što je poruka za poziv upomoć i rekao je da je izgubio oba motora, javlja portal “NDTV”.

Preživeo je pad aviona u kom je stradalo 97 ljudi: "Video sam svetlo i otkopčao sigurnosni pojas"

 

Posle pada aviona pronađeno je samo dvoje preživelih. Jedan od preživelih je i Muhamad Zubair koji je pad preživeo s lakšim povredama.

- Nakon što je u avionu buknuo požar, otkopčao sam svoj sigurnosni pojas i video sam svetlo. Izašao sam iz aviona tako što sam skočio, visina je bila gotovo 3 metra. Posle toga je došla hitna pomoć i odvezli su me u bolnicu - rekao je Zubair.

Video: Ovde se srušio avion u Karačiju: Erbas A320 pao je u blizini aerodroma

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA