≫ 

“Korona virus može da skoči u bilo kom trenutku”: SZO upozorava na drugi talas epidemije

Rajan je istakao da epidemije često dolaze u talasima, što znači i to da bi epidemije mogle da se vrate kasnije ove godine u mestima gde je prvi talas utihnuo

  • 6
NIS AERODROM

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Zemlje u kojima infekcija korona virusom opada još bi mogle da se suoče s neposrednim drugim vrhuncem ako prerano odustanu od mera za zaustavljanje epidemije, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Svet je još u središtu prvog talasa epidemije korona virusa, izjavio je šef programa SZO za vanredne situacije Majkl Rajan na konferenciji za novinare u Ženevi, uz napomenu da dok se broj slučajeva smanjuje u mnogim zemaljama, on se povećava u Centralnoj i Južnoj Americi, južnoj Aziji i Africi, preneo je Rojters.

Rajan je istakao da epidemije često dolaze u talasima, što znači i to da bi epidemije mogle da se vrate kasnije ove godine u mestima gde je prvi talas utihnuo.

Postoji, takođe, šansa da se stopa infekcije opet brže poveća, ukoliko se prerano ukinu mere za zaustavljanje prvog talasa.

- Ali mi, takođe, moramo da budemo svesni činjenice da bolest može da ''skoči'' u bilo kom trenutku. Ne možemo da pretpostavimo samo zato što je bolest sada na putu na dole da će se isto tako nastaviti i da ćemo imati nekoliko meseci da se pripremimo za drugi talas - rekao je Rajan i dodao da će se možda drugi vrhunac pojaviti u ovom talasu.

On je naglasio da Evropa i Severna Amerika treba da nastave da sprovode mere vezane za javno zdravlje, socijalne mere, mere nadzora, mere ispitivanja i sveobuhvatnu strategiju kako bi obezbedile nastavak silazne putanje i kako se ne bi odmah pojavio drugi vrhunac.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Kisić-Tepavčević otkrila koji je uslov za odjavu epidemije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xy

    26. maj 2020 | 06:32

    SZO je sekta

  • Marko

    26. maj 2020 | 11:36

    SZO sektaši!!!🖕🖕🖕

  • sejo

    26. maj 2020 | 11:49

    Bas ce da skoci al mozda i preskoci e neka vam Tramp uskrstio financisku pomoc.SZO je organizacija koja samo trosi nase pare a nema nikakvog kredibiliteta menjaju odluke svakog sekunda.Trebalo je njima staviti katanac na vrata i to odavno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA