≫ 

"Nisu svi umrli od COVID-19": Preko 4.000 žrtava korone u Švedskoj, glavni epidemiolog brani taktiku

Švedski odbor za zdravstvo i negu tvrdi da domovi za negu u toj zemlji funkcionišu dobro uprkos epidemiji korona virusa

  • 1
Švedska koronavirus Foto: Tanjug/AP

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel brani je pristup te zemlje prema korona virusu, koji je u toj državi prema poslednjim podacima odneo 4.029 života.

Mnogi, a među njima i veliki broj stručnjaka, kritikovali su ovakvu strategiju uz objašnjenje da ovo predstavlja kockanje sa životima i da je trebalo uvesti zabranu kretanja, odnosno meru ostanka kod kuće.

Stopa smrtnosti u Švedskoj veća je u odnosu na komšijske zemlje poput Danske, Norveške i Finske, ali opet niže u poređenju sa evropskim državama koje su uvele zabrnau kretanja među kojima su Španija, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Tegnel je istakao da bi stopa smrtnosti u Švedskoj morala da se posmatra obazrivo i istakao da nije kod svih smrtnih slučajeva koji su povezani sa korona virusom, COVID-19 uzrok smrti.

- U Švedskoj svaka osoba kojoj je dijagnostifikovan COVID-19 i umre u narednih 30 dana od kada joj je ustanovljena dijagnoza, navodi se kao uzrok smrti. A znamo da u mnogim zemljama drugačije broje žrtve koronavirusa - rekao je Tegnel za AFP.

Švedski odbor za zdravstvo i negu tvrdi da domovi za negu u toj zemlji funkcionišu dobro uprkos epidemiji korona virusa. Ta ustanova ističe da je ukupno 11.000 štićenika preminulo u periodu od januara od aprila 2020. godine, u odnosu na 10.000 koliko ih je umrlo u istom periodu 2019.

Tegnel je rekao novinarima da je situacija u Švedskoj sve bolja, i istakao da opada broj ljudi koji je primljena na odeljenjima Intenzivne nege, te da je u padu broj novozaraženih i preminulih u domovima za negu.

List “Observer” objavio je u nedelju intervju sa Anikom Linde, koju je Tegnel nasledio na ovoj funkciji. Ona je istakla da je država trebalo da uvede oštrije mere u početnim fazama pandemije.

- Trebalo nam je više vremena da se spremimo. Da smo sve zatvorili rano, imali bismo vremena tokom tog perioda da se uverimo da imamo sve kako bi zaštitili najugroženije - kazala je Linde, prenosi "Gardijen".

Medicinski radnici očajni: Ne daju nam da šaljemo bolesne u bolnice

Sve veći broj zaposlenih javno kritikuje zdravstvene vlasti zbog protokola koji je zaposlenima domova propisivao da ne šalju štićenike u bolnice, a sprečavalo se i propisivanje terapije kiseonikom bez odobrenja lekara, bilo to tokom akutne bolesti ili kao deo palijativne nege, na samom kraju života pacijenata.

- Rekli su nam da nikoga ne šaljemo u bolnice, čak i ako osoba ima, na primer, 65 godina i može živeti još dugo. Rekli su nam da ih ne šaljemo u bolnice - ispričala je nedavno medicinska sestra Latifa Levenberg, koja je radila u nekoliko domova za starije u severnom delu Stokholma.

Švedski epidemiolozi na udaru: Najrizičniji nezaštićeni, stopa smrtnosti duplo veća nego u Italiji

Zbog visoke stope smrtnosti u Švedskoj, gde većinu preminulih od posledica korona virusa čini najstarije stanovništvo, epidemiolozi u toj zemlji nalaze se na meti sve oštrijih kritika. Stopa smrtnosti u Švedskoj izuzetno je visoka i iznosi 6,1, dok je u Italiji dvostruko manja – 3,0, prenosi RTS.

U novinama "Dagens niheter" 22 stručnjaka kritikovala su epidemiološke mere koje su donete u Švedskoj ističući da je strategija Uprave za javno zdravlje Švedske bila sticanje kolektivnog imuniteta. Međutim, iz Uprave odgovaraju da to nikada nije bila zvanična strategija švedskih zdravstvenih institucija.

- Radimo na tome da sprečimo širenje zaraze i da zaštitimo rizične grupe - navela je Sara Bifoš iz Uprave za javno zdravlje na jednoj od svakodnevnih konferencija ove institucije.

“Da smo spremni, ne bismo imali mrtvih kao Italija”: Švedski lekari kritikuju plan za korona virus

Grupa od 22 doktora, virologa, epidemiologa i naučnika iz bolnica, instituta i univerziteta poslala je sredinom aprila otvoreno pismo u kom su se obratili javnosti i kritikovali “mekši” pristup vlasti u borbi sa korona virusom.

- Neko bi voleo da pomisli da Švedska ima strategiju i da vidi stvari unapred, posebno što je naša zemlja uvek imala drugačiji način borbe sa širenjem infekcija i virusa nego što je to činio ostatak sveta. Neko bi pomislio da su se naši nadležni dobro pripremili pošto je buknula epidmija u Kinu, posebno što je tada bilo jasno da će ovaj problem biti svetskih razmera. Da je Švedska imala dobro razrađenu strategiju, teško da bi imala proporcionalno istu stopu smrtnosti kao Italija, a 10 puta veću od našeg suseda, Finske - piše u pismu ovih naučnika.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Bojan Đorđić: U Švedskoj nema policijskog časa, ali svi poštuju samoizolaciju

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saska

    26. maj 2020 | 07:31

    Zivim u Svedskoj.Mogu da brane njihovu taktiku,al' sve je laz.Taktika im je nikakva,to se odrazilo na zalost na ljudske zivote.I posle toliko vremena jos imaju veliki broj umrlih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA