U potrazi za "nultim pacijentom" u SAD: Zašto on možda nikad ne bude pronađen?

Stručnjaci veruju da je utvrđivanje pravog broja obolelih i umrlih Amerikanaca skoro nemoguća misija

  • 1
Korona virus Amerika SAD Foto: Pixabay.com

Broj umrlih od korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama premašio je 100.000, pokazuju podaci portala Worldometers. Međutim, stvarni broj smrtnih slučajeva verovatno je dostigao taj broj danima pre nego što su to pokazali zvanični rezultati. I uprkos najboljim naporima naučnika, taj datum može zauvek ostati nepoznat.

Korona virus se najverovatnije širio SAD-om pre nego što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa uvela zabranu putovanja iz Kine, pre nego što su SAD imale solidnu zalihu testova i pre nego što je bolest prouzrokovana virusom uopšte dobila ime, prenosi Gardijan.

Modeli izbijanja Covid-19 procenjuju da je virus prolazio kroz velike američke gradove, neotkriven, nedeljama pre nego što je žena iz Kalifornije početkom februara postala prva Amerikanka za koju se zna da je umrla od bolesti izazvane koronom.

Istraživači sada rade posao detektiva, revidiraju obdukcije od početka ove godine i proučavaju kako se virus suptilno razvio, kako bi pokušali da utvrdi kada je Covid-19 u SAD prvi put razboleo i ubio ljude.

Međutim, stručnjaci za zarazne bolesti upozoravaju da će pronalazak "nultog pacijenta" ili utvrđivanje tačnog broja koliko je Amerikanaca inficirano i umrlo pre nego što je bilo dostupno testiranje, biti skoro nemoguće.

Prvi "prvi slučaj"

Prvi prijavljeni slučaj korona virusa u SAD bio je 21. januara, kada je muškarac iz države Vašington koji je putovao u Vuhan u Kini bio pozitivan. Deo Sijetla ubrzo je postao žarište, a slučajevi su rasli nakon izbijanja u domu za stare izvan grada. Država Vašington je 29. februara prijavila ono što se u to vreme verovalo da je prvi smrtni slučaj od korona virusa.

Slučajevi su identifikovani i u Kaliforniji krajem januara, uglavnom među onima koji su nedavno putovali u Vuhan. Međutim, krajem frebruara guverner Kalifornije rekao je da zvaničnici prate više od 8.400 pacijenata, ali država ima samo 200 testova. U početku su testirani samo najteže bolesni pacijenti, a oni koji su nedavno putovali imali su prednost.

Njujork Amerika koronavirus Foto: Tanjug/AP

Tada su zvaničnici u Kaliforniji shvatili da se virus širio državom i ubijao ljude pre nego što su mislili.

Velike bolnice i akademski medicinski centri rutinski čuvaju uzorke tkiva sa obdukcija tokom šest meseci do godinu dana.

U aprilu je analiza uzoraka s obdukcije 57-godišnje žene iz Santa Klare, koja je iznenada umrla u svojoj kući 6. februara, otkrila da je podlegla bolesti. Žena se verovatno zarazila nedelju ili dve nedelje ranije pre nego što je umrla.

Činjenica da nije putovala izvan zemlje pokazuje da se korona virus širio zajednicom već sredinom ili krajem januara.

Nedavno, zvaničnici Vašingtona proučavali su slučajeve dvojice pacijenata sa simptomima tipičnim za Covid-19 krajem decembra, pošto su nedavno testirani pozitivno na antitela na virus. Ovi pacijenti su mogli da pate od teškog gripa ili druge respiratorne bolesti i kasnije su se zarazili koronavirusom - ali više istraživanja moglo bi da pomogne da se utvrdi da li su neki teški slučajevi krajem decembra ili januara za koje se činilo da su prehlada ili grip zapravo Kovid-19.

Na Univerzitetu Stanford, istraživači koji su testirali serije uzoraka prikupljenih pre sredine februara, otkrili su da su samo dve od skoro 3.000 osoba koje imaju simptome respiratornih bolesti bile inficirane koronavirusom.

Iako istraživači znaju da je bilo sporadičnih slučajeva ranije, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo koliko je virus cirkulirao u januaru i februaru.

Međutim, stručnjaci kažu da je nepoznato zašto ljudi nisu preplavili bolnice ranije, ukoliko je tada virus cirkulisao.

- Ako su nam prethodne epidemije vodiči, onda znači da je bilo više nultih pacijenata - rekao je Stiven Mors, epidemiolog sa Kolumbija univerziteta.

Njujork Amerika koronavirus Foto: Tanjug/AP

- Verovatno je bilo višestruko unošenje virusa iz Vuhana u SAD, a potom i druga unošenja iz Evrope. Čak i ako to konačno shvatimo i budemo u mogućnosti da pratimo put kojim je virus krenuo, to će biti informacije koje su više od intelektualnog interesa nego od naučnog interesa - rekao je Mors.

Bolje razumevanje puta kojim je virus krenuo u SAD-u moglo bi pomoći državama da se bolje pripreme za potencijalni drugi porast slučajeva na jesen, a moglo bi pomoći i manjim zemljama koje su još uvek nisu značajno pogođene pandemijom da se zaštite.

Stvarna lekcija ovde je, rekli su stručnjaci, da je američka vlada trebalo da obrati pažnju na ranije znakove upozorenja.

- Ja sam slomljen i obeshrabren. Radio sam poslednjih 30 godina pokušavajući da sprečim vrstu katastrofe kakvu trenutno vidimo - rekao je Mors.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Ispovest doktora Hitne pomoći: Pacijenti plaču, vrište, umiru nam u čekaonicama...

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    27. maj 2020 | 14:49

    Što je i pravi dokaz da su amerikanci doneli virus u Kini, odnosno u Vuhanu. Ostaje da se vidi, da li su ga ameri namerno poslali u Kini, ili im je se izmakao kontroli još kod njih, pa im se tako pružila šansa da unište kinesku ekonomiju, kao i ljudske živote!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA