Poreska prevara koštala građane 17 miliona dolara: Kriminalne grupe "visoko aktivne" tokom pandemije

Dve osobe su uhapšene u februaru u Ontariju, optužene da su saučesnici u globalnoj prevari

  • 0
Kanada pucnjava Nova Škotska Foto: Tanjug/AP

Od početka marta Kanadskom centru za borbu protiv prevare, odeljenju u okviru kanadske policije (RCMP), prijavljeno je više od 1.000 krivičnih dela povezanih sa korona virusom.

Kanađani su izgubili oko 1,8 miliona dolara putem prevare vezane za COVID-19 od početka marta. Ali to su samo gubici za koje je RCMP saznao putem izveštaja centru. Moglo bi biti više žrtava koje se nisu javile, kažu policajci.

U okviru toga 269 ljudi je prijavilo da su izgubili ili novac ili lične podatke.

RCMP smatra da su grupe organizovanog kriminala trenutno "visoko aktivne", kao i da ovi koordinirani zločini mogu uključivati učesnike u više zemalja.

RCMP definiše organizovani kriminal kada tri ili više kriminalaca rade zajedno. To bi mogle biti dugogodišnje grupe ili privremene grupe formirane da izvrše određeni zločinački poduhvat. Njihovi zločini se kreću od prevare i krađe identiteta do trgovine oružjem, drogom i ljudima.

Poreska prevara

Pol Larok, vršilac dužnosti rukovodioca Centra za borbu protiv prevare je rekao da je jedna od najčešćih šema koju RCMP vidi, e-poštom ili tekstualnom porukom koja zahteva od primaoca da klikne na vezu za prikupljanje novca za nove kanadske beneficije za pomoć u hitnim slučajevima (CERB).

Ove lažne prevare uglavnom slede obrazac, rekao je Larok. Grupe koriste isti model i samo menjaju formulaciju. Kanađani su možda upoznati s onom koja je započeta pre nekoliko godina, gde prevaranti šalju e-poštu i tekstualne poruke i obavljaju telefonske pozive za koje se smatra da dolaze od kanadske agencije za poreze.

"Poreska prevara" koštala je Kanađane više od 17 miliona dolara. Dve osobe su uhapšene u februaru u Ontariju, optužene da su saučesnici u globalnoj prevari.

Jedna od prevara cilja nezaposlene Kanađane i uključuje prijavljivanje za posao od kuće, za koji vide da je oglašen na mreži. Podnosioci prijava na kraju šalju lične podatke, a ponekad i novac kriminalnim organizacijama za koje se smatra da su legitimni poslovi. Nikad ne dobijaju posao.

Lažne vakcine

Ostale prevare vezane za pandemiju uključuju proizvode ponuđene na mreži koji nikad ne stižu, prodaju krivotvorene, neovlašćene ili nestandardne medicinske robe, prodaju lažnih testova i lekova za COVID-19.

RCMP kaže da falsifikovani i neovlašćeni medicinski proizvodi kruže u Kanadi.

Agencija navodi i da prevaranti već nude lažne vakcine protiv COVID-19 i da će jednom kad se razviju originalne vakcine, prevaranti mnogo uložiti u pravljenje falsifikovane verzije.

RSMP u Britanskoj Kolumbiji i Javno zdravlje Kanade nedavno su zaplenili 1.500 setova za testiranje COVID-19, koji nisu odobreni za prodaju u Kanadi.

RSMP nije pokrenuo krivične prijave, ali čovek koji ih prodaje putem interneta i dalje može biti optužen za krivično delo Zakona o hrani i lekovima. Slučaj je u rukama Javnog zdravlja Kanade.

Ruska mafija, karteli...

Antonio Nikaso, autor više od 30 knjiga o organizovanom kriminalu je rekao da organizovani kriminal ima "veoma snažno i veoma moćno" prisustvo u Kanadi i da svaka veća međunarodna grupa ovde ima podružnicu.

Među njima su ruska mafija, narko kartel Sinaloa, italijanska kriminalna organizacija Ndrangeta, i motociklističke bande, poput Bandidosa i paklenih anđela.

RSMP kaže da blisko sarađuje sa svojim domaćim i međunarodnim partnerima na razbijanju ovih prstenova zločina i da pokušava da edukuje Kanađane o vrstama prevara koje vrše ove grupe.

- Kanađani gube ogroman iznos za prevaru - rečeno je u Centru za borbu protiv prevare.

- To pokazuje da su prevaranti agresivni, uporni i stalno će se vraćati - zaključuje poreska agencija.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Dileri narkotika kao dostavljači hrane: Prekršili karantin usred pandemije korona virusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA