≫ 

Tatjana rekla da nema opreme u bolnici, odmah je policija saslušala: Pakao ruskih medicinara

Dok neki Rusi lekare doživljavaju kao heroje, mnogi u ruskom društvu vide ih kao "izdajnike ili negativce" koji učestvuju u planovima za kontrolu ljudi

  • 0
Rusija koronavirus Foto: Tanjug/AP

Medicinski radnici na prvoj liniji borbe protiv korona virusa u SAD, Italiji, Španiji i u drugim delovima sveta možda rizikuju svoje živote, ali takođe dobijaju i veliku podršku i zahvalnost javnosti. U Rusiji, medicinski radnici kažu da se suočavaju sa strahom i nepoverenjem - pa čak i neprijateljstvom.

Tatjana Reva, specijalista na intenzivnoj nezi u bolnici u gradu Kalač na Donu, krajem marta je objavila video o nedostatku zaštitne opreme. Nakon što je video postao viralan, ispitivana je od strane lokalne policije.

- Pozvana sam u policiju i dala sam izjavu sa advokatom, ali je druga izjava protiv mene poslata tužilaštvu - rekla je Reva za CNN.

Reva je rekla da su nakon toga istražitelji proverili količinu opreme i respiratora u njenoj bolnici.

- Provere su urađene mesec dana nakon što sam istakla problem. Možete da zamislite koliko je stvari kupljeno mesec dana nakon pojavljivanja videa - dodala je ona.

korona rusija maska Foto: Tanjug/AP

Reva kaže da je policija nije kaznila, ali sada se plaši profesionalne odmazde. Glavni lekar bolnice, Oleg Kumeiko, rekao je u izjavi od 29. marta da su informacije objavljene o nedostatku opreme "apsolutno neistinite".

U Rusiji kruže glasine i teorije o korona virusu: da su virus izmislili lekari kako bi kontrolisali društvo, da medicinski radnici kriju od javnosti stvarne razmere ili da medicinsko osoblje lažno pripisuje smrt korona virusu da bi dobili više novca od vlade.

Aleksandra Arhipova, socijalni antropolog iz Moskve, kaže da nepoverenje u medicinsku profesiju odražava šire nepoverenje u državu.

Dok neki Rusi lekare doživljavaju kao heroje, mnogi u ruskom društvu vide ih kao "izdajnike ili negativce" koji učestvuju u planovima za kontrolu ljudi.

- Rusi ne veruju u državnu medicinu, veruju samo doktorima koje znaju lično - rekla je Arhipova za CNN.

Očaj ruskih lekara koji se suočavaju sa javnim prezirom i pritiskom na poslu pojavio se kao mračna tema u ruskoj pandemiji nakon niza misterioznih smrti: jedan doktor hitne pomoći, Aleksandar Šulepov, zadobio je teške povrede glave nakon pada kroz prozor bolnice, druga dva lekara umrla su u sličnim okolnostima.

Rusija koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ali koronavirus u velikom broju ubija ruske lekare. Do sada je umrlo nešto više od sto medicinskih radnika, prema zvaničnim podacima. Ali zdravstveni radnici, skeptični prema vladinim podacima, sastavili su neslužbeni broj kolega koji su umrli boreći se protiv pandemije: više od 300.

Prema poslednjim podacima, hiljade medicinskih radnika zaraženo je u Rusiji.

Među njima je i Stela Korčinskaja, koja radi u bolnici u Moskvi. Kako kaže, nije dobila nikakvu zaštitnu opremu jer su joj u bolnici rekli da oni samo leče pacijente sa pneumonijom. Sada je pozitivna na korona virus.

Video: Kolone vozila Hitne pomoći ispred moskovskih bolnica: Čeka se po devet sati za ulazak

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA