Na Đurđevdan ukinuli mere, sada ih vraćaju: Ovu zemlju su hvalili kako je obuzdala koronu

Ograničenja uvedena zbog pandemije korona virusa su podignuta širom zemlje 6. maja nakon što se činilo da je epidemija pod kontrolom

  • 2
Južna Koreja koronavirus Seul Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici u Južnoj Koreji ponovo su uveli mere zatvaranja u Seulu, domu polovine od 52 miliona stanovnika u zemlji, nakon najvećeg porasta infekcija u gotovo dva meseca.

Muzeji, parkovi i umetničke galerije biće ponovo zatvorene od petka na dve nedelje, rekao je ministar zdravlja Park Neung-ho, dok se od kompanija traži da ponovo uvedu fleksibilan rad među ostalim merama.

- Odlučili smo da ojačamo sve karantinske mere u gradskom području na dve nedelje od petka, 29. maja do 14. juna - rekao je on, prenosi novinska agencija AFP.

Južna Koreja koronavirus Seul Foto: Tanjug/AP

Stanovnicima Seula savetovano je da izbegavaju socijalna okupljanja ili da odlaze na mesta na kojima su gužve, uključujući i restorane i barove.

Religiozne ustanove zamoljene su da budu dodatno oprezne uz karantinske mere.

Međutim, ne postoje nova odlaganja u fazama ponovnog otvaranja škola koje su trenutno u toku.

- Sledeće dve nedelje su ključne u sprečavanju širenja infekcije u gradskom području. Moraćemo da se vratimo socijalnoj distanci ukoliko ne uspemo - rekao je ministar zdravlja.

Ograničenja uvedena zbog pandemije korona virusa su podignuta širom Južne Koreje 6. maja nakon što se činilo da je epidemija pod kontrolom.

Međutim, zemlja se posledjih dana suočava sa porastom brojeva obolelih, a ta vest je izazvala međunarodnu zabrinutost.

Vlade širom sveta pažljivo prate šta se dešava u Južnoj Koreji, zemlji koja je hvaljena zbog brzog i efikasnog odgovora na korona virus i napora da obuzda bolest nakon prvog klastera u februaru.

Južna Koreja koronavirus Seul Foto: Tanjug/AP

Uplašena nakon susreta sa MERS-om 2015. godine, Južna Koreja je sprovela sveobuhvatno testiranje, politiku pronalaženja i obuzdavanja koja je smanjila broj dnevnih slučajeva sa vrhunca od 909 slučajeva 29. februara na desetine do kraja marta i jednocifrene brojeve nekoliko nedelja kasnije.

Zdravstveni zvaničnici saopštili su da je najmanje 69 novih slučajeva ove nedelje povezano sa klasterom infekcija u distributivnom centru kojim upravlja firma za e-trgovinu "Coupang", gde radnici odgovaraju na sve veću potražnju za kupovinom putem interneta.

Novo izbijanje izgleda da je takođe povezano sa ranijim klasterom infekcija koji se pojavio u nekoliko noćnih klubova i barova u Seulu ranije ovog meseca.

Novi porast u slučajevima biće shvaćen kao upozorenje naučnicima širom sveta, dok zemlja ponovo uvodi restrikcije koje je ukinula.

Video: Uđeš u telefonsku govornicu i testiraš se: Južna Koreja smislila keativan način da suzbije zarazu

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    28. maj 2020 | 13:26

    Budućnost svakako pripada koroni. Iskoristite još malo pa posle opet policijski čas i izolacija. Korona ce dugo vladati 20-30 godina minimum

  • Majka

    28. maj 2020 | 13:15

    Kako li će kod nas biti, struka struka sve zna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA