≫ 

Umro francuski poslanik, veliki prijatelj Srba: Srbiji je tokom poplava 2014. dao 50.000 evra

Za Srbiju je rekao da je to "zemlja koja je vekovima u njihovim srcima"

  • 11
Claude Goasguen, klod goagen Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Veliki prijatelj srpskog naroda, poslanik u francuskom parlamentu i jaka politička ličnost na francuskoj političkoj sceni, Klod Goagen nije uspeo da se izbori sa korona virusom. Umro je u svojoj 75. godini.

Ovaj izuzetan čovek će ostati upamćen kod Srba u Francuskoj po činjenici da je 2014. godine učinio da njegova opština (Paris XVI) u kojoj je bio gradonačelnik, donira Srbiji pomoć u novcu u iznosu od 50.000 evra usled katastrofalnih poplava, prenosi portal Svi Srbi u Parizu.

Goagen, poslanik stranke LR, izabran je u Savetu opštine Pariza od 1983. godine. Bio je gradonačelnik 16. arondismana od 2008. do 2017. godine. Dvadeset godina je bio i poslanik u skupštini francuskog parlamenta.

Bio je jedan od prvih političara koji se zarazio virusom i od marta meseca je bio pod nadzorom lekara.

Njegovi izraženi desničarski stavovi su okarakterisali njegovu političku karijeru pa se iz toga i može videti odakle njegova podrška srpskom narodu i prijateljstvo koje nije krio.

Na sastanku 20. maja 2014. godine u rezidenciji Ambasadora Srbije sa predstavnicima Srba, dok se Srbija borila sa katastrofalnim poplavama, Klod Goagen je izjavio da će opština Paris XVI dati pomoć od 50.000 evra kao pomoć Srbiji. Čak je i na svom zvaničnom sajtu pozvao sve Francuze da doniraju pomoć.

Ovako je govorio o Srbiji 2011. godine:

- To je zemlja koja je vekovima u našim srcima - rekao je on. Tada je otvorio vrata svoje opštine za promociju srpstva gde su održani koncerti Bore Dugića, izložbe i projekcije filmova. Cilj je bio da se bolje upozna kulturno i turističko bogatstvo najprijateljskijeg naroda Balkana i njegove čarobne prestonice Beograda.

Rođen 12. marta 1945. krajem rata, ovaj obožavalac Napoleona, pola Bretonac, pola Korzikanac, video je sebe u budućnosti kao mornarički oficir, poput svog oca. Ipak život ga je odveo na drugu stranu i veoma je rano ušao u politiku.

Osamdesetih godina prošlog veka našao je drugog političkog oca, Žaka Širaka, tadašnjeg gradonačelnika Pariza. Uz njegovu podršku, Klod Goagen izabran je 1983. u parisko veće, postao je tehnički savetnik Rene Monori u Ministarstvu nacionalnog obrazovanja 1986. godine, pre nego što je postavljen za rektora akademije i direktora Nacionalnog centra za obrazovanje na daljinu. Između 1989. i 1995. godine, Širak ga je imenovao pomoćnikom inostranih poslova u Gradskoj kući. 1993. godine vatreni centrista ušao je i u Narodnu skupštinu, gde je bio zamenik Žak Toubona, koji je postavljen za ministra.

1997. osvojio je više od 70 odsto glasova u prvom krugu izbora u 16. arondismanu i vratio se u parlament Francuske gde je ostao više od dvadeset godina. Jedan od najuticajnijih ljudi u zapadnom delu Pariza, tim više što je od 2008. godine bio i gradonačelnik 16. arondismana.

- Većina je ovde, ja sam taj koji je drži - rekao je početkom 2020. godine.

Godine 2016. njegove primedbe da Francuska ima "problem sa ljudima iz Magreba" izazvale su veliku pažnju u francuskoj javnosti. Sledeće godine ponovo je izabran za poslanika.

Pod uticajem zakona o više mandata, zadržao je svoje mesto u Skupštini i odustao od mandata gradonačelnika.

Učinio je da ga nasledi jedan od njegovih zamenika.

Hospitalizovan je od 24. marta i smešten u veštačku komu, iz koje je zatim izašao.

Nažalost, srce mu nije izdržalo.

Video: Branio je Srbe pred celim svetom, a sad je osvojio Nobelovu nagradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA