≫ 

Snimak demantovao navode policije: Ubijeni Džordž Flojd nije se opirao hapšenju

Kamera je zabeležila kako Flojd korača pored policajaca dok se udaljavaju od njegovih kola. Zatim izgleda kao da mu naređuju da sedne na zemlju, što on i čini

  • 5
Džordž Flojd Foto: Printscreen/Youtube/NBC News

Novi snimci hapšenja Džordža Flojda, crnca koji je preminuo nakon što ga je policajac ugušio kolenom, pokazuju da se on nije opirao hapšenju, kako je policija prvobitno tvrdila.

Na snimku, snimljenom sigurnosnom kamerom obližnjeg restorana, vidi se da Flojd sarađuje s policajcima nakon što su ga izvukli iz vozila i pre nego što su ga oborili na zemlju.

Kamera je zabeležila kako Flojd korača pored policajaca dok se udaljavaju od njegovih kola. Zatim izgleda kao da mu naređuju da sedne na zemlju, što on i čini.

Policajci mu tada pomažu da ustane i vode ga do svog vozila, a on se tada sruši na zemlju, nakon čega su ga policajci prikovali za zemlju.

U prvobitnom policijskom izveštaju bilo je navedeno da se Džordž "fizički opirao hapšenju", što je nateralo jednog od policajaca da ga "obuzda".

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije na kojem se vidi policajac belac kako je osumnjičenom crncu pritisnuo vrat kolenom, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše, objavila je agencija AP.

Policajac mu je držao koleno na vratu gotovo pet minuta, iako ga je Flojd preklinjao da ga ne ubije.

- Nemojte me ubiti, molim vas, ne mogu da dišem - rekao je Flojd.

Slučaj istražuju Federalni istražni biro (FBI) i lokalne vlasti. I policijska uprava grada Mineapolisa najavljuje temeljnu internu istragu smrti Džordža Flojda.

Gradonačelnik Mineapolisa uputio je poruke izvinjenja crnačkoj zajednici u Mineapolisu.

Policija je saopštila da je preminuli muškarac odgovarao opisu osobe osumnjičene u slučaju falsifikovanja u prodavnici prehrambenih proizvoda, kao i da se opirao hapšenju.

Zbog Flojdove smrti dve večeri zaredom demonstranti se okupljaju na ulicama Mineapolisa i traže pravdu za njegovu smrt.

Tokom noći izbili su sukobi u kojima su demonstranti zapalili prodavnicu automobilskih delova i opljačkali drugu prodavnicu u blizini policijske stanice u kojoj su radili policajci koji su učestvovali u hapšenju Flojda.

Snage reda sukobile su se s masom okupljenih drugog dana protesta, a dan ranije, u utorak uveče, razbijeni su prozori policijske stanice, a policija je takođe bila prisiljena da upotrebi suzavac i gumene metke.

Guverner pozvao Gardu zbog protesta u Mineapolisu

Guverner američke savezne države Minesota Tim Volc pozvao je danas Nacionalnu gardu da interveniše, nakon što je na protestima u Mineapolisu zbog smrti Afroamerikanca za vreme policijskog privođenja došlo do nasilja i krađa. U nemirima u Mineapolisu opustošeno je nekoliko blokova, a raštrkani demonstranti činili su kilometrima duge kolone širom grada, prenosi AP.

Video: Policija Mineapolisa objavila snimak brutalnog hapšenja Afroamerikanca

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA