≫ 

Bugarska otvara granice, ali ne za sve: Restrikcije za pojedine zemlje EU, ali Srbi mogu da uđu

Bugarska je napravila listu zemalja za čije građane će biti obavezan dvonedeljni karantin

  • 2
Migranti izbeglice granica Turska Bugarska Foto: Tanjug/AP

Bugarska planira da od 1. juna ponovo otvori granice za većinu zemalja EU, ali i Srbiju i Severnu Makedoniju. Istovremeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je saopštio i da će Srbija uskoro otvoriti granicu prema Bugarskoj.

Kako javlja Rojters, bugarska vlada bi trebalo da usvoji odluku da za sledeće države ostane na snazi dvonedeljni karantin. Na toj listi su Švedska, Belgija, Irska, Portugal, Španija, Italija i Malta.

- Povoljna situacija u zemlji u vezi sa epidemijom nam omogućava da otvorimo granice za pojedine zemlje. Očekujemo da će ministar zdravlja podržati ovaj predloženi plan - rekao je Angel Kunčev, glavi zdravstveni inspektor.

On je rekao da u zemlju neće biti omogućen ulazak državljanima zemalja koje nisu u EU, ali da ta zabrana neće važiti za Srbiju i Severnu Makedoniju.

- Plan je da ukinemo obavezan karantin za naše državljane koji se vraćaju iz inostranstva kao i za državljane pojedinih zemalja EU i Srbije i Severne Makedonije. Ovih osam zemalja EU ostaće na listi za obavezan karantin - objasnio je Kunčev.

Vučić: U ponedeljak otvaramo granicu i sa Bugarskom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija u ponedeljak, 1. juna, otvoriti granicu sa Bugarskom.

- Srbija se zalaže za punu slobodu i slobodan protok ljudi, kapitala i usluga, apsolutno bez ikakvih ograničenja. Pokazali smo to prema svim susedima - rekao je Vučić.

Kaže da smo i sa Mađarskom otvorili granicu, a da sa bugarskim prijateljima otvaramo u ponedeljak.

- Spremni smo i sa svima drugima. Mislim da sa BiH i Severnom Makedonijom to već funkcioniše. Mi ćemo uvek za to da se zalažemo, jer smatramo da to donosi korist svim građanima u regionu, a ne samo zato što je to evropska tekovina - poručio je Vučić.

U Bugarskoj je obolelo ukupno 2.475 ljudi a preminulo je 136 osoba.

Video: Napadači na Zvicera hteli da zbrišu u Moldaviju: Uhvaćeni naoružani do zuba, ovako su im ušli u trag

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA