Komšije joj okrenule leđa: Danci i Norvežani neće za Švedsku da otvore granice

Danska i Norveška donela odluku da ne otvori svoje granice sa Švedskom

  • 0
korona virus, koronavirus, Švedska

Foto: Tanjug/AP

Skandinavske zemlje počele su sa popuštanjem mera, ali Danska i Norveška, bez obzira, ne žele da otvore granicu prema Švedskoj, niti da ugoste njihove državljane.

Premijeri Danske i Norveške Mete Frederiksen i Erna Solberg danas su saopštili da će većina mera biti ukinuta do 15. juna. Oni su saopštili da će državljani dve zemlje moći nesmetano da putuju iz jedne u drugu državu, te da su spremni i da otvore granice za Nemačku i Island.

Međutim, turisti iz Švedske neće, bar još neko vreme moći da kroče na tlo ove dve države, a Frederiksen objašnjava da je to zbog toga što su dve zemlje imale različite stavove kada je u pitanju odgovor na pandemiju korona virusa.

Švedska je danas prijavila još 84 smrtna slučaja od korone, te je ukupan broj žrtava skočio na 4.350, što je čak četiri puta više nego što ostale nordijske države imaju zbirno.

Inače, Švedska je već unapred osudila ovaj potez svojih komšija. Naime, Ana Linde, šefica diplomatije Švedske je ranije ove sedmice izjavila da odluka skandinavskih država da ne otvore granice sa Švedskom politička i da nema utemeljenih "zdravstvenih osnova".

Video: Cirkus u CG parlamentu: Sevale varnice zbog odluke da se ne otvori granica sa Srbijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA