Korona ojadila 52 miliona Amerikanaca: Nemaju posao, niti mogu da rade jer čuvaju decu

Otprilike polovina vrtića širom SAD odlučila je da privremeno zatvori vrata zbog udara pandemije

  • 5
Njujork Amerika koronavirus Foto: Tanjug/AP

Oko 51,7 miliona Amerikanaca koji žive u domaćinstvima sa decom mlađom od 18 godina kažu da su oni ili neko od članova domaćinstva izgubili prihod iz radnog odnosa u periodu od 13. marta, kada je proglašena vanredna situacija u zemlji zbog pandemije korona virusa, izveštava CNBC.

Prema najnovijoj anketi o potrošnji domaćinstava američkog zavoda za statistiku, 40 miliona odraslih Amerikanaca koji imaju decu u kući, očekuje da će ili oni ili drugi član domaćinstva nastaviti da gubi prihod ili početi da ga gubi u naredna četiri meseca.

CNBC navodi da ovo nije iznenađujuće, s obzirom na to da stručnjaci predviđaju da će se Amerikanci koji imaju decu suočiti sa problemom čuvanja dece - jednim od najvećih problema kada kompanije zatraže da se zaposleni vrate u kancelarije.

- Čak i ako to žele, oni nemaju mogućnost da se ponovo pridruže radnoj snazi jer, u stvari, i dalje moraju da čuvaju decu kod kuće - kaže za CNBC Dajan Svonk, glavni ekonomista u "Grant Torntonu".

Otprilike polovina vrtića širom SAD odlučila je da privremeno zatvori vrata zbog udara pandemije, pokazalo je istraživanje Nacionalne asocijacije za obrazovanje male dece sprovedeno među 5.000 pružalaca tih usluga.

Još 17 odsto je zatvoreno za decu svih uzrasta, osim za decu radnika čiji je rad neophodan, što primorava mnoge roditelje da žongliraju između rada od kuće i vođenj brige o deci.

CNBC navodi i da je nedavno istraživanje "Boston Konsalting Grupe" pokazalo da oko 60 posto roditelja u Sjedinjenim Državama nije imalo spoljnu pomoć u brizi oko dece tokom pandemije korona virusa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1111

    29. maj 2020 | 19:54

    Ja sam zao chovek. Kad chujem ili prochitam da amerikancima loshe ide ja se radujem. A verujem da u srbiji ima mnogo takvih kao mene.

  • Siki

    29. maj 2020 | 19:40

    Malo da se i oni naviknu na nas standard .😜

  • DEMOKRA TI JA

    29. maj 2020 | 19:00

    Jake socijalne zemlje tesko da ce prevazici ovu krizu, a kamoli striktno kapitalisticke poput Amerike. Sta ce da se iznedri iz ove pandemije ostaje da vidimo. Mislim da ce se ratovati, i levo, i desno. Kad' krene prava kriza malo ce biti vreca brasna u steku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA