≫ 

Policajac u Mineapolisu uhapšen zbog smrti Džordža Flojda: Klečao mu je na vratu

Njegovo hapšenje usledilo je nakon tri dana protesta, koji su eskalirali nasiljem

  • 17
Afroamerikanac policajac Mineapolis

Printskrin: Youtube/WCCO - CBS Minnesota

Policajac koji je kleknuo na Džordža Flojda je uhapšen, saopštile su danas vlasti u američkoj državi Minesota.

Poverenik za javnu bezbednost Džon Harington rekao je danas da su državni istražitelji uhapsili Dereka Šauvina, policajca optuženog za ubistvo nenaoružanog crnca Džordža Flojda, prenosi "DW".

Hapšenje je usledilo nakon trodnevnih protesta, koji su eskalirali nasiljem, a demonstrati su tokom noći zapalili policijsku stanicu koju su policajci napustilil.

Derek Šovin vidi se na eksplozivnom snimku kako u ponedeljak najmanje pet minuta drži koleno na vratu Flojda, koji ima lisice na rukama.

Na snimku Flojd viče od bola i moli "Ne mogu da dišem".

Flojd, 46-ogodišnjak, preminuo je istog dana.

Šauvin je otpušten istog dana zajedno sa još tri službenika koji su učestvovali u incidentu.

Guverner zahteva prekid protesta

 

Vesti o hapšenju usledile su ubrzo nakon što je guverner države Tim Volc pozvao na prekid protesta, istovremeno obećavajući "brzu" pravdu u tom slučaju. Volc je takođe obećao da će sukobiti sa rasnim nepravdama koje stoje iza nemira.

- Vatra i dalje rasplamsava naše ulice. Pepeo je simbol decenije i generacije boli, boli nečuvene. Generacije boli manifestuju se pred svetom, a svet ih posmatra - rekao je Volc.

Volc je rekao da će državna Nacionalna garda raditi na uspostavljanju reda nakon tri noći podmetanja, pljačke i vandalizma. Volc je rekao da je došlo do "nesavesnog neuspeha" u načinu rešavanja nemira i da će država sada snositi odgovornost.

- Moramo da vratimo red u naše društvo pre nego što počnemo da se bavimo tim problemom - rekao je Volc na brifingu, govoreći o decenijama rasne podele u SAD.

- Ne možemo da imamo pljačku i bezobzirnost koja se ponavlja - rekao je on.

Volc se izvinio i zbog hapšenja novinara CNN-a i njegove ekipe koji su odvedeni u lisicama dok su ranije danas izveštavali uživo na televiziji.

 

Službenici nisu dali nikakvo objašnjenje dok su odvodili reportera Omera Himeneza, producenta i kamermana. Pušteni su sat vremena nakon hapšenja.

Tim je izveštavao u blizini policijske stanice koja je zapaljena tokom noći. Stanica, koju je policija napustila, zapaljena je nakon što su se neki demonstratori provukli kroz ograde oko zgrade, polomili prozore i skandirali parole.

Neki demonstranti su lice namazali mlekom nakon što ih je policija isprskala suzavcem.

Raspoređena Nacionalna garda

 

Nacionalna garda saopštila je danas da ju je aktivirao guverner Tim Volc, sa govoto 500 vojnika i vazduhopolovaca koji su u položaju da potrže rotirajuće misije do jutra.

 

- Naše trupe su obučene da štite život, čuvaju imovinu i obezbede pravio ljudi da mirno demonstriraju - rekao je general-major Džon Jensen, iz Nacionalne garde  Minesote.

Američki predsednik Donald Tramp danas je zapretio da će zaustaiti pljačke u Mineapolisu smrtonosnom vojnom silom, tvitujući da će "kada počne pljačka, početi pucnjava".

Tviter je preduzeo nezapamčeni korak skrivanja Trapovog tvita iza upozorenja koji je optužio predsednika da "veliča nasilje".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    29. maj 2020 | 21:43

    Treba mu smrtnu kaznu dati ako je pravde. Ubio je coveka. Nema veze sto je crn svi smo mi pred Bogom isti.

  • hogar

    29. maj 2020 | 21:25

    pa objavite moj komentar na desavanja u Americi... nije valjda da ce americki ambasador da se naljuti..... dajte mu cuclu..... demokratija na njihov nacin je upoznala i Srbija.... nema veceg zla na planeti od njih

  • JACA ♎

    29. maj 2020 | 21:18

    Tek posle 3 dana uhapsili ubicu.?! Da nije bilo protesta, verovatno bi još radio.. Kako je SAD demokratska država.!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA