≫ 

Elon Musk ispisao istoriju: Kapsula leti ka MSS, raketa SpaceX videla se iz Srbije

Astrounati Bob Benken i Dag Harli poleteli su večeras u kosmos iz svemirskog centra Kenedi na Floridi

  • 74

Danas je srećan dan za kompaniju Elona Muska. Milijarder je večeras u 21:22 sata ispisao istoriju i postao postao prvi privatnik koji je poslao astronaute NASA-e u svemir u okviru programa “SpaceX”.

Naime, astrounati Bob Benken i Dag Harli poleteli su večeras u kosmos iz svemirskog centra Kenedi na Floridi leteći na raketi "Falcon 9".

Raketa je uspešno napustila orbitu Zemlje, a kapsula "Crew Dragon" odvojila se od rakete i sada samostalno leti do Međunarodne svemirske stanice. Dvojica astronauta bi trebalo po planu misije "Demo-2" provedu 19 sati “jureći” MSS i kapsulom “Crew Dragon” da se spoje sa stanicom.

Treba napomenuti da će Benken i Harli sami pilotirati kapsulom na putu ka MSS. Raketa koja ih je izbacila u svemir, vratila se nazad i sletela na brod u okeanu."Falcon 9" pokupila je autonomni dron po imenu "I still love you".

SpaceX Foto: Printscreen/Youtube/SpaceX

Prvo lansiranje rakete “Falcon 9” bilo je odloženo u sredu zbog loših meteoroloških uslova.

Kada dođe do spajanja, otvor od stanice otvoriće se dva i po sata kasnije.

NASA se okrenula privatnoj kompaniji kako bi "okončala američku zavisnost od ruskih Sojuz svemirskih letelica", koje su prevozile američke astronaute u svemir od kada su prizemljeni spejs-šatlovi 2011. godine. Ovo je prva misija sa posadom koja je 100 odsto američka posle 30 godina.

Od tada samo su Rusi imali sredstva za svemirsko letenje i desetine astronauta iz Amerike i drugih zemalja leteli su na raketama Sojuz sa kosmodroma Bajkonur iz Kazahstana do Međunarodne svemirske stanice koja od 2000. godine stalno ima američku i rusku posadu.

Poslednji put je sa Floride lansiran spejs šatl Nase sa astronautima u julu 2011. Pilot te misije bio je upravo Harli.

"Ovo je samo početak, letećemo i na Mars"

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je, nakon poletanja u orbitu svemirske letelice "Falcon 9" iz svemirskog centra "Kenedi" na Floridi, da je to samo početak i da će na kraju američki astronauti leteti i na Mars.

- Neverovatno je, snaga, tehnologija - prokometnarisao je Tramp prvi let u svemir sa američkog tla posle devet godina i dodao da je to bio “divan prizor”.

Donald Tramp, SpaceX Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik je u društvu potpredsednika Majka Pensa I drugih visokih zvaničnika posmatrao lansiranje svemirske letelice “Falcon 9”, navodi agencija Rojters.

Video: Lansiranje i Tramp

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lol

    30. maj 2020 | 21:38

    Ne bi me cudilo da se nadju ovi nasi strucnjaci i teoreticari zavere ovde u komenarima koji inace ne veruju ni u sta pa da se prave pametni kako je ovo sve laz.

  • Aca

    30. maj 2020 | 21:51

    Gluposti... Sve je lazirano i samo naivni mogu poverovati u ovu holivudsku reziju

  • Bane

    30. maj 2020 | 21:33

    Realno presao je igricu u ovom veku... svaka mu cast!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA