≫ 

"Čekaju vas najljući psi i najopasnije oružje": Tramp preti demonstrantima

U državi Minesota aktivirana je Nacionalna garda i uveden policijski čas

  • 4
Protest SAD, Čikago, SAD Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da bi demonstranti koji protestuju zbog smrti Afroamerikanca tokom policijskog privođenja, mogli biti dočekani s "najljućim psima i najopasnijim oružjem koje sam ikada video", da su probili ogradu Bele kuće.

Tramp je postavio seriju tvitova u kojima je, kako se čini, pozvao pristalice da se večeras okupe ispred Bele kuće.

- Shvatam da je večeras MAGA noć u Beloj kući - napisao je Tramp, prenosi Rojters uz objašnjenje da MAGA predstavlja slogan "Make America Great Again" (Učinimo Ameriku ponovo velikom).

Tokom protesta zbog smrti u Mineapolisu Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo nakon što mu je beli policajac klečao na vratu, Bela kuća je nakratko bile pod blokadom, opkoljena demonstrantima koji su uzvikivali "Nema mira bez pravde".

Situacija je bila na ivici sukoba kada su pripadnici policije zapretili suzavcem jednom dečaku.

Protesti su izbili širom SAD, a osim inicijalnih demonstracija gnevnih građana u Mineapolisu, u državi Minesota, gde je u petak raspoređena Nacionalna garda i uvedeno privremeno vanredno stanje sa policijskim časom, hiljade ljudi izašle su na ulice i u Čikagu, Detroitu, Los Anđelesu, Vašingtonu, Atlanti, Denveru, Kolambusu, Memfisu, Njujorku...

Guverner Minesote: Potpuna mobilizacija Nacionalne garde

Guverner Minesote Tim Volc najavio je danas da će potpuno mobilisati Nacionalnu gardu i policiju te države kako bi se smirili građanski neredi nakon višednevnih protesta zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda od strane policije.

On je rekao i da je razgovarao sa ministrom odbrane Markom Esperom i komandantom združenog generalštaba Markom Milijem o dobijanju federalne pomoći radi zaustavljanja nasilja.

Volc je rekao i da su nasilje u Mineapolisu noćas izazvali dobro organizovani podstrekači van te države čiji je cilj, kako je rekao, destabilizacija građanskog društva, prenosi AP. Komesar za javnu bezbednost Minesote Džon Harington najavio je veće prisustvo policije i promenu taktike zato što se nasilje neće tolerisati.

Video: Haosi u SAD, neredi širom zemlje: Pale se policijski automobili, lete suzavci i kamenice

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    30. maj 2020 | 18:47

    Zao mi je smrti tog coveka, ali to nije opravdanje da demonstranti unistavaju imovinu obicnih gradjana koji nisu nista krivi. Trump je u pravu.

  • ss

    30. maj 2020 | 18:34

    Tako je tranpe srbine!!! Udri jako i ne zali!!!

  • Atina

    30. maj 2020 | 19:50

    Naravno da treba pub da odgovara za upotrebu prekomerne sile ,a isto tako ovo što se dešava nije opravdanje,već pokušaj deep state da se osveti Trampu.Rat je tu počeo pre par god...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA