≫ 

Prvi put posle 1992. godine: Amerika na nogama, Pentagon stavio vojnu policiju u pripravnost

Demonstranti su napravili veliku materijalnu štetu na objektima širom zemlje, prenose svetski mediji

  • 26
SAD, protest u SAD

Foto: Tanjug/AP

Zbog smrti Džordža Flojda u Mineapolisu, širom SAD buknuli su protesti.

Porodica Afroamerikanca, koji je umro posle brutalnog hapšenja zabeleženog na video snimku tražili su da policajci koji su učestvovali u tom incidentu budu optuženi za ubistvo.

Oni su u međuvremenu otpušteni. Ono što je počelo kao mirni protest, eskaliralo je u međuvrmenu u sukobe policije i demonstranata, čak je jedan policajac ubijen, a još jedan ranjen.

Takođe, demonstranti su napravili veliku materijalnu štetu na objektima širom zemlje, prenose svetski mediji. Nezadovoljni građani blokirali su autobuse, ometali saobraćaj, bacali flaše, a zgrada policije u Mineapolisu je čak zapaljena.

U jeku novog razvoja događaja, ministarstvo odbrane naredilo je vojsci da stavi u pripravnost aktivne jedinice vojne policije u Mineapolisu zbog protesta koji su počeli posle smrti Flojda.

Kako navodi “Njujork tajms”, funkcioneri su saopštili da je vojska u petak izdala naređenje za "pripremu za raspoređivanje" vojne policije iz nekoliko vojnih baza širom zemlje. Vojna naredbe su stigle na zahtev predsednika Donalda Trampa zbog nacionalne sigurnosti.

Jedinice vojne policije korišćene su 1992. za vreme nemira u Los Anđelesu. Protesti su počeli posle oslobađajuće presude četvorici policajaca koji su učestovali u brutalnom premlaćivanju Rodnija Kinga.

"Čekaju vas najljući psi"

 

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da bi demonstranti koji protestuju zbog smrti Afroamerikanca tokom policijskog privođenja, mogli biti dočekani s "najljućim psima i najopasnijim oružjem koje sam ikada video", da su probili ogradu Bele kuće.

Tramp je postavio seriju tvitova u kojima je, kako se čini, pozvao pristalice da se večeras okupe ispred Bele kuće.

- Shvatam da je večeras MAGA noć u Beloj kući - napisao je Tramp, prenosi Rojters uz objašnjenje da MAGA predstavlja slogan "Make America Great Again" (Učinimo Ameriku ponovo velikom).

Ko je bio "nežni div" čija je smrt zapalila protest širom Amerike i da li je poznavao svog dželata?

 

Smrt Džordža Flojda zapalila je proteste širom SAD. Demonstranti u očaju traže obustavu policijskog nasilja. Reč je o nenaoružanom muškarcu afroameričkog porekla koji je nastradao prilikom hapšenja u Mineapolisu, kada je jedan policajac klečio na njegovom vratu duže od osam minuta, iako je Flojd ponavljao "Ne mogu da dišem".

Džordž Flojd George Floyd Mineapolis Afroamerikanac

Džordž Flojd, Foto: Tanjug/AP

Kada je pušten iz zatvora, preselio se u Mineapolis i želeo da tamo započne novi život. Znali su ga kao nežnog diva, piše News sky.com.

Rođen je u Severnoj Karolini pre 46 godina. Živeo u Hjustonu (Teksas). U Mineapolis se preselio pre nekoliko godina da nađe posao, navodi njegov prijatelj Kristofer Haris.

Guverner Minesote: Potpuna mobilizacija Nacionalne garde

 

Guverner Minesote Tim Volc najavio je danas da će potpuno mobilisati Nacionalnu gardu i policiju te države kako bi se smirili građanski neredi nakon višednevnih protesta zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda od strane policije.

On je rekao i da je razgovarao sa ministrom odbrane Markom Esperom i komandantom združenog generalštaba Markom Milijem o dobijanju federalne pomoći radi zaustavljanja nasilja.

Video: Mineapolis je ratna zona: Zapaljena policijska stanica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    30. maj 2020 | 19:51

    Како сад војска може на цивиле а код нас није могла на шиптарске терористе ! ? Због двоструких аршина вам желим дуготрајан ,крвав и свиреп грађански рат. Желим!

  • 🇷🇸⛷🇦🇹

    30. maj 2020 | 19:55

    Сед ми треба да вичемо американцима како користе претерану силу, као они за нашу полицију на КиМ - у деведесетих.

  • Riki

    30. maj 2020 | 19:47

    Konacno dobre vesti samo da im potraje .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA