≫ 

Flojdova smrt zapalila Los Anđeles, Čikago... Gorela patrola i američka zastava, radili i pendreci

Do sukoba policije i demonstranata - zbog eskalacije policijske brutalnosti - došlo i u Pitsburgu, Majamiju, a krenulo od Mineapolisa. Nekoliko učesnika protesta povređeno u sukobu s policijom

  • 29
Los Anđeles, protest, Džordž Flojd

Foto: Tanjug/ AP

Sukobi policije i demonstranata u Los Anđelesu, Čikagu, Pitsburgu i Klivlendu zbog smrti Džordža Flojda. Žena uhapšena pošto je u Njujorku pokušala da zapali policijski kombi. Šest gradova u SAD uvelo policijski čas.

Protest zbog ubistva Džordža Flojda u Los Anđelesu počeo je mirno. Dve strane stajale su licem u licem sve dok nije počelo guranje, koje je ubrzo preraslo u prave sukobe, navodi RTS.

Tridesetak minuta kasnije, jedno policijsko vozilo je gorelo i još osam je uništeno u Ferfaks aveniji, dok je istovremeno povređeno nekoliko učesnika protesta, koje su policajci prebili pendrecima.

Los Anđeles, protest, Džordž Flojd

Foto: Tanjug/ AP

Pripadnici policije su ispaljivali gumene metke na učesnike protesta sa udaljenosti manje od metra. Demonstranti su zapalili najmanje jednu američku zastavu. Odmah nakon serije incidenata, gradske vlasti najavile su da će uvesti policijski čas kako bi sprečile dalje nasilje. Ubrzo zatim, strasti između policije i demonstranata su se smirile.

Demonstranti su uništili najmanje pet policijskih vozila u Klivlendu, gde se na protestu okupilo nekoliko hiljada ljudi. Polupana su stakla na zgradi lokalnog tužilaštva. Neredi su izbili i u Pitsburgu, gde su demonstranti zapalili nekoliko policijskih vozila. U sukobima sa demonstrantima povređen je najmanje jedan policajac.

Džordž Flojd George Floyd Mineapolis Afroamerikanac

Ubijeni Džordž Flojd / Foto: Tanjug/AP

Njujorška policija uhapsila je ženu koja je tokom protesta bacila molotov-koktel na policijsko vozilo. Iako se flaša razbila, sadržaj se nije zapalio pa su četvorica policajaca uspela da se izvuku iz automobila.

Los Anđeles, protest, Džordž Flojd

Foto: Tanjug/ AP

Demonstranti i policija sukobili su se i u Čikagu, gde je policija privela nekoliko učesnika protesta. Oštećeno je i nekoliko automobila. Slični prizori viđeni su i u Majamiju.

Nekoliko američkih gradova uvelo je policijski čas, uključujući Atlantu, Portland, Mineapolis, Luivil i Kolambus.

 

Američki mediji demantovali su ranije navode guvernera Minesote Tima Volca koji je ranije u subotu za nerede optužio organizovane grupe, koje su u Mineapolis došle "sa strane". Nekoliko sati kasnije, ispostavilo se da je velika većina uhapšenih iz Mineapolisa.

Los Anđeles, protest, Džordž Flojd

Foto: Tanjug/ AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sabina

    31. maj 2020 | 08:35

    Nije to samo zbog Flojdove smrti.Nego je narod izgubio živce zbog trenutne situacije jednom rječju pukao.Korona,izolacija mnogi od njih su ostali bez posla i sl.Na većini snimaka što se prikazuju nerede su isključivo bjelci.Znači da ima tu nešto više.

  • Alex

    31. maj 2020 | 08:08

    Da se ovo događa u nekoj drugoj zemlji Amerika bi joj odmah uvela sankcije.

  • Tekija

    31. maj 2020 | 09:05

    Možda bi trebalo NATO da interveniše!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA