≫ 

Istorijski let od 19 sati: Kapsula sa astronautima NASA uspešno se spojila sa svemirskom stanicom

Ovo je prvi put da je privatna kompanija napravila svemirsku letelicu, koja je ponela astronaute u svemir, te je milijarder Elon Musk ispisao stranice istorije čovečanstva

  • 2
SpaceX, Međunarodna svemirska stanica Foto: Tanjug/AP

Kapsula “Crew Dragon” sa dva astronauta NASA Dagom Harlijem i Bobom Benkenom uspešno se spojila sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

Da podsetimo, raketa “Falcon 9” u okviru programa SpaceX lansirana je sinoć iz svemirskog centra Kenedi na Floridi, a kada je napustila atmosferu, kapsula se odvojila i krenula put MSS.

Astronauti su sami pilotirali 19 sati kapsulom dok se nisu bezbedno spojili sa stanicom u sklopu misije “Demo-2”. Prilikom spajanja, letelica se “parkirala” u svemirskoj stanici automatski.

Ovo je prvi put da je privatna kompanija napravila svemirsku letelicu koja je ponela astronaute u svemir, te je milijarder Elon Musk ispisao stranice istorije čovečanstva.

“Falcon 9” raketa prvobitno je trebalo da poleti u sredu, ali je lansiranje otkazano u poslednjih nekoliko minuta zbog problema sa vremenom.

NASA se okrenula privatnoj kompaniji kako bi "okončala američku zavisnost od ruskih Sojuz svemirskih letelica", koje su prevozile američke astronaute u svemir od kada su prizemljeni spejs-šatlovi 2011. godine. Ovo je prva misija sa posadom koja je 100 odsto američka posle 30 godina.

Od tada samo su Rusi imali sredstva za svemirsko letenje i desetine astronauta iz Amerike i drugih zemalja leteli su na raketama Sojuz sa kosmodroma Bajkonur iz Kazahstana do Međunarodne svemirske stanice koja od 2000. godine stalno ima američku i rusku posadu.

Poslednji put je sa Floride lansiran spejs šatl Nase sa astronautima u julu 2011. Pilot te misije bio je upravo Harli.

"Ovo je samo početak, letećemo i na Mars"

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je, nakon poletanja u orbitu svemirske letelice "Falcon 9" iz svemirskog centra "Kenedi" na Floridi, da je to samo početak i da će na kraju američki astronauti leteti i na Mars.

- Neverovatno je, snaga, tehnologija - prokometnarisao je Tramp prvi let u svemir sa američkog tla posle devet godina i dodao da je to bio “divan prizor”.

Video: I Donald Tramp je prisustvovao istorijskom trenutku za SAD

Raketa “Falcon 9” se videla iz Srbije

Raketa je poletela sinoć u 21.22 sati po našem vremenu, a letelica je mogla da se vidi i iz naše zemlje pošto je prolazila iznad Srbije. Na društvenim mrežama pojavile se se slike kako “Falcon 9” leti iznad Beograda, mada je mogla da se vidi i na pravcu Užice-Čačak-Kraljevo-Kuršumlija-Prokuplje-Niš-Leskovac.

Društvo astronautima pravio neobičan putnik

Dok su Benken i Harli priremali za let ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, jedan detalj je privukao pažnju. Naime, društvo astronautima NASA-e u raketi “Falcon 9” pravila je lutkica dinosaurus. Kako su ubrzo prokljuvili korisnici društvenih mreža, reč je o lutki “TY Flippables Tremor Dinosaur”.

Video: Ušli u istoriju: Kapsula se odvojila od rakete SpaceX, videla se iz Srbije

(M. Lj)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    31. maj 2020 | 18:36

    I sta su dobili?

  • 1111

    1. jun 2020 | 07:17

    Ja ne verujem u ove priche. Toliko njih odlete gore a mi josh uvek nemamo sliku planete odozgo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA