≫ 

Prvi put od marta nema smrtnih slučajeva u Španiji: SZO traži da mere ostanu na snazi

* Potvrđenih slučajeva u Srbiji: 11.430 * Ukupno smrtnih slučajeva u našoj zemlji: 244 * U svetu obolelo više od 6,3 miliona ljudi

  • 9
Korona virus svet bilans

Foto: Tanjug/AP

Činjenice:

 

* U Srbiji danas testirano: 2.315

* Novoobolelih: 18

* Preminulih: 1

* Potvrđenih slučajeva u Srbiji: 11.430

* Ukupno smrtnih slučajeva u našoj zemlji: 244

* U svetu obolelo više od 6,3 miliona ljudi

* Umrlo više od 374.000 ljudi

* Ozdravilo više od 2.860.000 osoba

Korona virusa i dalje ne popušta. Neke zemlje u Evropi ublažuju mere koje su prethodno donesene kako bi se sprečilo širenje. Situacija u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i u Brazilu, Indiji i Rusiji, sudeći po broju inficiranih i mrtvih, sve je ozbiljnija, a srpski epidemiolozi kažu da je virus otproniji nego što se mislilo.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Iz časa u čas

 

23:37 Premijer Severne Makedonije negativan na Kovid-19, ali ostaje u samoizolaciji

Premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski saopštio je danas da je negativan na korona virus, ali da će ostati u kućnoj izolaciji dok ne dobije preporuke epidemiologa. Spasovski je u nedelju bio u kontaktu sa direktorkom Uprave za javne prihode Severne Makedonije Sanjom Lukarevskom, za koju se ispostavilo da je zaražena korona virusom.

22:20 SZO:Ubrzan porast zaraze u Severnoj i Južnoj Americi

 

Severna i Južna Amerika beleže ubrzan porast u broju zaražnih korona virusom, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Izvršni direktor programa za vanredne situacije SZO Majk Rajan rekao je da su Centralna i Južna Amerika postale "intenzivne zone transmisije" virusa. On je dodao da ne veruje da je dostignut vrhunac u transmisiji i istakao da trenutno ne može da predvidi kada će doći do vrhunca.

Virus Outbreak Venezuela

Foto: Tanjug/AP

22:19 Novih 27 zaraženih na KiM, ukupno 1.110

Na Kosovu i Metohiji registrovano je 27 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj obolelih porastao na 1.110, saopšteno je večeras iz instituta za javno zdravlje u Prištini.

Kako je navedeno na Fejsbuk stranici instituta, danas je testirano ukupno 172 uzorka, koji su uzeti sa Klinike za zarazne bolesti i sa terena.

22:18 Najmanji broj preminulih i zaraženih od kraja marta u Velikoj Britaniji

 

Velika Britanija zabeležila je danas još 111 smrtnih slučajeva od posledica korona virusa, najmanje otkako su na snagu stupile restriktivne mere karantina 23. marta, saopštio je danas ministar zdravlja te zemlje Met Henkok. Henkok je dodao da je danas zabeležen i najmanji broj novozaraženih od 27. marta, tačnije još 1.570 slučajeva. AP, međutim, napominje da su podaci o korona virusu koji se objavljuju ponedeljkom uglavnom "netačno niski" zbog kašnjenja u prijavi smrtnih slučajeva tokom vikenda. Henkok je dodao da je ukupno preminulo 39.045 ljudi.

AP, međutim, primećuje da je to za 556 više žrtava nego što je prijavljeno u nedelju i postavlja pitanje gde je nestalo jošs 445 smrtnih slučajeva. Rojters objašnjava da je u ukupan broj preminulih uključeno još 445 smrtnih slučajeva u Engleskoj u periodu od 24. aprila do 31. maja.

Prema podacima sajta Worldometers, ukupno je u Velikoj Britaniji zaraženo 276.332 ljudi.

20:40 SZO: Nema dokaza da se virus promenio, mere da ostanu

Nema dokaza da se korona virus promenio, ni kada je reč o obliku transmisije, ni kada je u pitanju ozbiljnost bolesti koju izaziva, upozorila je danas epidemiolog Svetske zdravstvene organizacije Marija Van Kirkov.

- U pogledu transmisije, nema promena, u pogledu težine (bolesti), nema promena - rekla je Kirkov na konferenciji za novinare. Ona je naglasila da je važno da mere za smanjivanje i suzbijanje transmisije virusa ostanu na snazi, prenosi Rojters.

19:56 Prvi put od marta bez smrtnih slučajeva u Španiji

 

Prvi put od marta ove godine, u Španiji u protekla 24 sata nije zabeležen nijedan smrtni slučaj od posledica korona virusa.

korona virus, koronavirus, Španija

Foto: Tanjug/AP

18:15 U Italiji umrlo još 60 osoba

Za poslednjih 24 sata u Italiji je od korona virusa umrlo još 60 ljudi. Ukupan broj popeo se na 33.475. Broj zaraženih popeo se za 200 na 233.197.

17:45 Crna Gora bez novih slučajeva korona virusa 28. dan

Zaključno sa današnjim danom Crna Gora 28 dana zvanično nema registrovanih slučajeva obolelih od korona virusa. Kako je saopštio Institut za javno zdravlje od jučerašnjeg presaka analizirano je 86 uzorka na korona virus.

17:31 U Sloveniji potraga za zatvorenicima koji se nisu vratili u zatvore

Danas je u Sloveniji zvanično okončana epidemija korona virusa, a većini zatvorenika koji su privremeno bili oslobođeni u martu naređeno je da se vrate u svoje ćelije. Od 150, koji je trebalo da se vrate u zatvore do juče, četiri se nisu odazvala, preneo je STA.

17:03 U svetu obolelo više od 6,3 miliona ljudi

Prema poslednjim podacima sajta Worldometers u svetu je obolelo 6.302.586

15:01 Virus u Srbiji odneo još jednu žrtvu

 

Stigao najnoviji presek stanja u vezi sa korona virusom u Srbiji

14:45 Stigli podaci za Švedsku

 

U Švedskoj je u poslednjih 24 sata zabeleženo osam smrtnih slučajeva od posledica zaraze koronavirusom, saopštila je Uprava za javno zdravlje Švedske. Ukupno su od kovida 19 u Švedskoj preminule 4.403 osobe.

Zabeležena su 272 novozaražena, čime je ukupan broj slučajeva zaraze porastao na 37.814 zaraženih.

Tokom jučerašnjeg dana u Švedskoj nije zabeležen nijedan smrtni slučaj izazvan kovidom 19, što se dogodilo prvi put od 12. marta.

14:14 Hrvatska bez novih slučajeva

U Hrvatskoj u proteklih 24 sata nije registrovan nijedan novi slučaj zaraze korona virusom, a nisu zabeleženi ni smrtni slučajevi.

13:30 Broj zaraženh u Africi premašio 144.000

Broj zaraženih korona virusom u Africi premašio je danas 144.000, nakon što je potvrđeno više od 5.000 novih slučajeva, saopštila je Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije a Afriku.

U poslednjih 24 sata u afričkim zemljama prijavljeno je 5.430 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 144.702.

 

12:25 U Sloveniji bez novozaraženih

 

Od 246 građana koji su testirani u nedelju u Sloveniji, nijedan nije bio pozitivan na korona virus, pokazuju vladini podaci.

Od posledica COVID-19 preminula je još jedna osoba, pa je sada ukupan broj smrtnih slučajeva 109, prenosi STA.

11:42 Premijer Jermenije zaražen koronom

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan objavio je da je zaražen korona virusom.

- Nisam imao simptome, ali sam odlučio da se testiram - rekao je Pašinjan u video snimku koji je objavio na Fejsbuku.

On je dodao i da je cela njegova porodica zaražena.

Jermenija, koja ima tri miliona stanovnika, prijavila je 9.402 slučaja korona virusa i 139 smrtnih slučajeva.

10:51 U Rusiji umrlo još 162 ljudi

Rusija je u poslednjih 24 sata prijavila 9.035 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 162 smrtna slučaja. Time je broj zaraženih porastao na 414.878.

10:28 Još dva slučaja lokalne transmisije u Hongkongu

U Hongkongu su potvrđena još dva slučaja lokalnog prenosa korona virusa nakon više od dve nedelje, što je pojačalo zabrinutost usled širenja virusa, u trenutku kada su mere karantina ublažene.

09:51 Državljani Srbije od danas bezuslovno mogu u BiH

 

Državljani Srbije od danas mogu bezuslovno da putuju u Bosnu i Hercegovinu. Savet ministar BiH je prošle sedmice odlučio da otvori granice za sve susedne zemlje, Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom. Za drzavljane drugih zemalja za ulazak u BiH je potreban negativan test na korona virus ne stariji od 48 sati.

09:28 Kisić: Epidemiološka situacija iz dana u dan sve bolja

 

Srbija postepeno ide ka potpunoj normalizaciji života jer to dopušta epidemiološka situacija, koja je iz dana u dan sve bolja, izjavila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da generalno u ovo doba godine nema kapljičnih infekcija, ali i istakla da će epidemiološke preporuke zbog virusa kovid 19 ostati dugo na snazi.

09:18 Ponovo raste broj zaraženih u Južnoj Koreji

Broj novih slučajeva korona virusa u Južnoj Koreji ponovo je danas skočio iznad 30, iako je u nedelju zabeležen najmanji dnevni porast otkako je izbilo novo žarište u velikom skladištu u gusto naseljenom delu Seula. U poslednja 24 sata otkriveno je 35 novih slučajeva, dok ih je juče bilo 27, a od 238 novozaraženih u poslednjih pet dana većina je iz Seula.

09:00 Prvi turisti stigli u Crnu Goru

 

Vlada Crne Gore objavila je na Tviteru da su turisti uglavnom iz zapadnoevropskih zemalja počeli su da ulaze u Crnu Goru odmah iza ponoći, čim je stupila na snagu „mera ulaska bez karantina za građane država sa manje od 25 aktivnih slučajeva kovi d 19 na 100.000 stanovnika."

 

08:12 U Nemačkoj preminulo još 11 ljudi

 

Nemačka je prijavila još 333 slučaja koronavirusa, čime se broj zaraženih popeo na 181.815, saopštio je Institut Robert Koh. Zabeleženo je i 11 smrtnih slučajeva, što znači da broj mrtvih trenutno iznosi 8.511.

7:39 - Meksiko se bliži broju od 10.000 preminulih

 

Meksiko, zemlja koja preduzima prve korake ka otvaranju, bliži se broju od 10.000 smrtnih slučajeva od posledica korona virusa.

Još 151 osoba umrla je od korona virusa, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva 9.930, prenosi Rojters.

Potvrđena su još 3.152 slučaja infekcije korona virusom, pa je ukupan broj zaraženih 90.664.

Meksiko preduzima prve korake da se otvori, a zaposlenima u brojnim sektorima industrije dozvoljeno je da se vrate na posao, uključujući fabrike za proizvodnju auto delova, građevinarstvo, kao i fabrike piva i prodavnice bicikala, prenosi BBC.

Međutim, pojedini stručnjaci smatraju da je odluka o otvaranju previše ishitrena.

7:35 - Danas u Srbiji počinje testiranje građana na lični zahtev

 

Ova vrsta testiranja, poznata i kao "ELISA testiranje", moći će da se obavi u svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    1. jun 2020 | 09:56

    Ispade da je grip već uništen, jer ga više niko ne pominje, i da više niko ne umire od njega već samo od "korone"?!!...

  • Shitoshi

    1. jun 2020 | 17:54

    Ne znam zasto vise pisete o koroni posto smo svi skapirali ta je prica prevara. Da, virus postoji, da za neke moze da bude fatalan ali cela ova propaganda je fora, to smo odavno izvalili i ne maltretirajte nas vise sa ovim podacima koji nikog vise ne zanimaju. Probajte za promenu neke lepse teme

  • Mix

    1. jun 2020 | 10:41

    Granica sa BiH je otvorena od petka. Ja sam vec bio i vratio se. Nikakva procedura ni za ulaz ni izlaz, procedura ista kao pre korone. U BiH je obavezno nosenje maske u zatvorenom prostoru i bez iste vam ne dozvoljavaju da udjete u prodavnicu, pumpu... Kazna za nenosenje je 100 BAM. Naravno, svi nose.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA