≫ 

Haos u Americi: Ranjeno nekoliko ljudi, vatra oko Bele kuće, uhapšena ćerka gradonačelnika Njujorka

* Nekoliko požara zapaljeno je u neposrednoj blizini mesta u kojem borave predsednici SAD, a pošto suzavac i pendreci nisu uspeli da obeshrabre demonstrante, uveden je policijski čas * Tokom nereda, iz vatrenog oružja ranjeno je najmanje 13 osoba, uključujući i dečaka (12)

  • 24
Protest u SAD, SAD Foto: Tanjug/AP

Rasni neredi širom Amerike nastavljeni su i tokom pete noći protesta zbog ubistva Džordža Flojda. Zapaljene su vatre oko Bele kuće, pa je uveden policijski čas, piše Njujork tajms. Potpuni haos je u Filadelfiji. Uhapšena je ćerka gradonačelnika Njujorka.

Njujork tajms javlja da se protesti održavaju u 140 gradova u SAD, a policija je do sada uhapsila više od 4.000 ljudi.

Vlasti u Vašingtonu uvele su policijski čas, pošto brojne policijske snage ni posle nekoliko sati nisu uspele da zauzdaju učesnike protesta, okupljene oko Bele kuće.

Policija je, naime, u nedelju uveče ispalila suzavac blizu Bele kuće kako bi odvratila demonstrante koji su razbili prozore istaknutih zgrada, prevrnuli automobile i zapalili vatru. Pošto suzavac i pendreci nisu uspeli da obeshrabre demonstrante, uveden je policijski čas.

To, međutim, nije obeshrabrilo demonstrante koji su nastavili da pale vatre nedaleko od Bele kuće.

Jednako dramatično bilo je u Filadelfiji, gde su se demonstranti u nekoliko navrata sukobili sa policijom, a izgrednici su porazbijali i zatim opljačkali nekoliko velikih prodavnica.

Događaji u ovom gradu u prvi plan izbacili su duboke podele koje vladaju u vrhu vlasti, pa su lokalni zvaničnici veći deo noći, kako piše Filadelfija inkvajerer, proveli međusobno se optužujući ko je kriv zbog činjenice da su demonstracije dočekali nespremni.

Tokom nereda, iz vatrenog oružja ranjeno je najmanje 13 osoba, uključujući i dečaka od 12 godina, kojeg su u ruku pogodila dva metka.

Do kasno uveče po lokalnom vremenu, policija je uhapsila bezmalo 300 ljudi, od čega 66 zbog pljačke i četvoro zbog napada na snage reda.

U Bostonu, učesnici protesta zapalili su nekoliko policijskih automobila.

U Njujorku, policija je uhapsila Kjaru de Blasio, ćerku gradonačelnika najvećeg grada u SAD. Ona i još stotinjak ljudi odbili su da se sklone sa ulice, kada im je to naredila policija, javlja Njujork post.

Takođe u Njujorku, policajci su napali novinara Vol strit džurnala i u nekoliko navrata ga štitom udarili u glavu.

U Birmingemu u Alabami, demonstranti su srušili spomenik posvećen Konferderaciji.

Neredi su zabeleženi i u Detroitu, San Dijegu, Portlandu...

U Ouklendu pobegao tigar

Šerif u Ouklendu u Kaliforniji saopštio je da je, u vreme protesta u tom gradu, pobegao tigar.

Lokalni zoološki vrt je, pak, saopštio da su svi tigrovi na broju.

(Telegraf.rs)y

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pop

    1. jun 2020 | 07:48

    Da se to desava kod nas ta Amerika bi nas kritikovala za ljudska prava itd

  • PECA

    1. jun 2020 | 07:43

    A da im uvedemo sankcije!?

  • Nenad

    1. jun 2020 | 07:38

    Amerika je jedno veliko dekadetno društvo koje se polako ali sigurno urušava.Tamo je još uvek rasizam i veliki jaz između crnaca i belaca.Da bi jedan crnac uspeo u životu mora više da se dokazuje i radi od belaca.Od škole pa koledja i na poslu oni moraju stalno da se više trude i dokazuju da vrede nešto nego belci.Vecina misli da je Amerika obećana zemlja ali nije tako.Nije Amerika Holivud i Las Vegas što gledamo na TV,postoji i druga strana medalje koja nije uopšte ružičasta.U Americi ima miliona i miliona siromašnih koji nemaju ni zdravstveno osiguranje žive na ulici kao klošari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA