Kipar SMS porukama "vraća" migrante

Kipar je pokrenuo SMS kampanju za odvraćanje migranta od dolaska

  • 1
Virus Outbreak Cyprus Enticing Tourists, Ayia Napa, Aja Napa, Kipar Foto: Tanjug/AP

Kipar će pokrenuti višejezičnu SMS kampanju kako bi odvratio migrante da dolaze na ostrvo usled pogrešnog uverenja da će preko ove članice Evropske unije doći na kontinent, saopštio je ministar spoljnih poslova Nikos Nouris.

Nouris je za Asošijeted pres izjavio da ova kampanja ima za cilj da razbije pogrešna uverenja među migrantima koja propagiraju učesnici trgovine ljudima, da će im status tražioca azila na Kipru biti "ulaznica" za druge evropske zemlje.

Ministar je rekao da migranti koji dođu na Kipar bivaju "zarobljeni" na ostrvu zato što ova država nije deo Šengena.

Sa oko 880.000 stanovnika, Kipar ima najveći procenat migranata u okviru EU među zemljama koje su prve na udaru izbegličkog talasa.

U ovoj zemlji taj procenat iznosi 3.8 odsto, dok u drugim državama koje su prva "stanica" za migrante u EU, poput Grčke, Italije, Španije i Malte, tražioca azila ima ispod jedan odsto, rekao je Nouris.

Procenjuje se da oko 25-30 odsto migranata na Kipru dolazi iz područja zahvačenih ratovima.

Prema zvaničnim podacima, najviše tražioca azila u ovoj zemlji u toku prošle godine bilo je iz Sirije, Gruzije, Indije, Bangladeša, Pakistana, Kameruna, Vijetnama, Egipta, Nigerije i Šri Lanke.

Većina migranta dolazi na sever Kipra a onda preko tampon zone koja je pod kontrolom Ujedinjenih nacija prelaze na međunarodno priznati jug kako bi zatražili azil.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija P.

    1. jun 2020 | 09:36

    Islamizacija Evrope, tj moderan rat. Porezi se zaposlenima u Evropi povećavaju, da bi izdržavali sve veći broj muslimana (vojska od 20-30god), a tek kada počne spajanje porodica, rađanje dece (6,7,8...).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA