Debakl švedskog pristupa protiv korona virusa: Imaju duplo veću stopu smrtnosti od SAD

Vlada Švedske nadala se da će stanovništvo formirati kolektivni imunitet, ali podaci studije urađene u maju govore suprotno

  • 3
Stockholm, Švedska, korona virus, mere, kafici, centar

Foto: Tanjug/AP

Švedska je svojim blagim pristupom prema korona virusu privukla veliku pažnju svetske javnosti, ali je u isto vreme ponela i neslavnu "titulu" zemlje sa najvećom stopom smrtnosti u svetu od bolesti COVID-19.

Ovaj neslavni rekord koji su do kraja maja držali Englezi, došao je pošto su švedski zvaničnici odlučili da ignorišu savete brojnih stručnjaka da uvedu zatvaranje zemlje i restriktivne mere kretanja.

Kako navode svetski mediji, broj smrtnih slučajeva po glavi stanovnika u Švedskoj čak četiri puta je veći od njenih skandinavskih komšija, koje su tokom pandemije korona virusa zatvorile zemlju.

Prema poslednjim podacima, 4.403 osobe preminule su od korona virusa, što je u poređenju sa 106.927 žrtava u Sjedinjenim Američkim Državama i 39.045 mrtvih u Ujedinjenom Kraljevstvom, znatno manja cifra. Međutim, stopa smrtnosti zapravo otkriva da pravi udar koronavirusa u Švedskoj, odnosno koliko je blag pristup širenju smrtnosne zaraze bio poguban.

Na osnovu podataka u poslednjih nedelju dana, novi smrtni slučajevi u odnosu na milion stanovnika pokazali su da Švedska imala skoro duplo veću stopu smrtnosti od SAD i pet puta veću od Francuske. Koliko je to velika brojka govori i podatak da je Francuska u aprilu imala najveću stopu smrtnosti, ali je uvođenjem restriktivnih mera uspela da uspori smrtonosni pohod korona virusa, navodi Independent.

Socijalno distanciranje i kolektivni imunitet

 

Iako je socijalno distanciranje uticalo da se obuzda epidemija koronavirusa u Švedskoj, odsustvo restriktivnih mera izazvala je situaciju da i dalje ne pada stopa infekcije. Kada se ta zemlja uporedi sa ostalim skandinavskim državama, broj zaraženih i mrtvih je još izraženiji.

Švedski epidemiolozi nadali su se da će narod razviti kolektivni imunitet. Nova studija, međutim, ističe da Švedska nije ni blizu toga. Eksperti smatraju da bi najmanje 60 odsto stanovništva trebalo da razvije COVID-19 antitela kako bi se postigao kolektivni imunitet, odnosno "imunitet krda".

Rezultati istraživanja u maju, međutim, pokazuju sumornu sliku. Vlada Švedske gajila je nadu se da će barem 20 odsto građana imati otpornost na koronavirus, ali podaci govore da samo 7,3 odsto građana ima antitela protiv korona virusa.

Da stvari budu dodatno poražavajuće, ta brojka je znatno niža od zemalja koje su zatvorile granice i uvele restriktivne mere kretanja.

Švedski lekari kritikuju plan za korona virus

 

S obzirom na ova dešavanja u zemlji, grupa od 22 doktora, virologa, epidemiologa i naučnika iz bolnica, instituta i univerziteta u Švedskoj polovinom aprila poslala je otvoreno pismo u kom su se obratili javnosti.

- Neko bi voleo da pomisli da Švedska ima strategiju i da vidi stvari unapred, posebno što je naša zemlja uvek imala drugačiji način borbe sa širenjem infekcija i virusa nego što je to činio ostatak sveta. Neko bi pomislio da su se naši nadležni dobro pripremili pošto je buknula epidmija u Kinu, posebno što je tada bilo jasno da će ovaj problem biti svetskih razmera. Da je Švedska imala dobro razrađenu strategiju, teško da bi imala proporcionalno istu stopu smrtnosti kao Italija, a 10 puta veću od našeg suseda, Finske - naveli su tada naučnici u pismu.

- Da je ovde reč o dobro smišljenom planu i strategiji koja funkcioniše kako treba za prevenciju korona virusa, teško da bi polovina starih u Stokholmu bilo pod uticajem epidemije, kao i medicinski radnici. Moramo drastično da promenimo pristup. Dok se virus širi, neophodno je da se poveća socijalno distanciranje. Škole i restorani moraju da se zatvore kao što je to učinila Finska. Svako ko radi sa starijim osobama mora da nosi adekvatnu zaštitnu opremu. Takođe, pre masovnog testiranja trebalo bi utvrditi koji medicinski radnici su razvili imunitet od korona virusa kako bi se vratili na posao - piše u otvorenom pismu,

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Bojan Đorđić: U Švedskoj nema policijskog časa, ali svi poštuju samoizolaciju

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    2. jun 2020 | 23:15

    Ne ne nemojmo tako. Ne valjamo mi, a oni su..."Ozbiljna drzava"🎺🎺🎺 😀 Mada ne znam u poslednje vreme se izgubise fanovi "Ozbiljne drzave", sto Srbiji sa njom trljaju nos. Mozda im je tema dosadila...

  • Nenad

    2. jun 2020 | 22:56

    Spanija u minusu? Tamo ima ozivelih?

  • Kole

    3. jun 2020 | 07:00

    Svaka racunica pre kraja ovog problema je neozbljna. Tacni rezultati I posledice ce se videti tek na kraju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA