Naučnici tvrde: Socijalno distanciranje i maske ne štite nas u potpunosti od korona virusa

Istraživanje je zbirna analiza 172 studije rađene u 16 zemalja

  • 1
Maska, maske Foto: Pexels/Gustavo Fring

Većina država sveta uvele su restriktivne mere kako bi se sprečilo širenje korona virusa koji je odneo preko 377.000 života u svetu. Premda je veći broj zemalja počeo da popušta sa restrikcijama, i dalje su na snazi preporuke da se održava rastojanje od ljudi i da se koriste maske.

Najdetaljnija studija do sada pokazala je da ako držite distancu od jednog metra 2,6 odsto su šanse da se zarazite korona virusom.

Kako stoji u istraživanju koje je objavio medicinski dnevnik Lancet, tri odsto su šanse da budete inficirani koronavirusom ukoliko nosite zaštitnu masku, a zaštita za oči smanjuje rizik infekcije na 5,5 odsto.

Istraživanje je zbirna analiza 172 studije rađene u 16 zemalja, a rezultati daju jasnu sliku da će mera socijalnog distanciranja i pokrivanje lica biti ključni u daljoj borbi protiv korona virusa u periodu kada većina zemalja popušta sa restrikcijama kretanja.

Međutim, naučnici upozoravaju da čak i kombinacija maske, zaštite za oči i socijalnog distanciranja i dalje ne pružaju potpunu, 100-odstotnu zaštitu od koronavirusa. Autori istraživanja preporučili su da bi medicinski radnici trebalo da nose portabl respiratore a ne hirurške maske radi "bolje zaštite", prenosi "Skaj".

Države širom sveta uvele su različite mere radi sprečavanja širenja koronavirusa, uključujući socijalno distanciranje i nošenje zaštitnih maski. U Francuskoj i Kini neki sektori u bolnici imaju pravilo držanja jednog metra distance, dok je u Španiji nošenje maski obavezno.

U izveštaju se, takođe, upozorava da bi povećanja potražnja za maskama među stanovništvom moglo u velikoj meri da utiče na snabdevanje medicinskih radnika koji se bore sa korona virusom na prvim linijiama. Preporučuje se da bi vlade trebalo u kratkom vremenskom periodu "da reše problem i postaraju se da sirovine budu dostupne za sve".

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Pogledajte kako virus može lako da se proširi van bolnice: Vodite računa o higijeni ruku

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LILIKA

    2. jun 2020 | 18:21

    KOJE DISTANCIRA JE KAD SRBIJA SVE ŽIVE MERE POPUSTILA POSLE GLASANJA OPET KOVO NANOVO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA