Fotografije koje su rastužile svet: Poslednje reči Džordža Flojda se vijorile nebom nad Amerikom

Baneri sa rečima "molim vas, ne mogu da dišem" i "ubiće me" bili su vezani za avione koji se leteli nad Detroitom i Njujorkom. Nad Los Anđelesom, Majamijem i Dalasom vijorile su se reči "bolim me stomak", "boli me vrat" i "sve me boli"

  • 3

 
 
 
View this post on Instagram
In response to the recent murder of George Floyd by Minneapolis Police, I initiated a public demonstration that extended across 5 cities on Saturday, May 30 between the hours of 11:30 AM and 9 PM EST. Airplanes with banners presenting Floyd’s final words connected these places across the United States to support Minneapolis in a national protest against police brutality within the African American community.⁠⠀ ⁠⠀ DETROIT: PLEASE I CAN’T BREATHE. ⁠⠀ MIAMI: MY STOMACH HURTS. ⁠⠀ DALLAS: MY NECK HURTS. ⁠⠀ LOS ANGELES: EVERYTHING HURTS. ⁠⠀ NEW YORK: THEY’RE GOING TO KILL ME.⁠⠀ ⁠⠀ This presentation is an act of social conscience and protest meant to bring people together in their shared incense at the inhumane treatment of American citizens. The deployment of Floyd’s last words in parts of its whole across the country underlines a need for unity and the conviction that what happened to George Floyd is happening all over America.⁠⠀ ⁠⠀ Like countless silenced and fearful young black men, I have been the victim of police misconduct on a number of occasions in my life. At some point, they will realize they can’t kill us all.⁠⠀ ⁠⠀ Thank you to my gallery, Library Street Collective, for their generous support.⁠⠀ ⁠⠀ #BlackLivesMatter #JusticeForGeorgeFloyd #JammieHolmes #JHolmes @LibraryStreetCollective #LibraryStreetCollective⁠⠀ Photos by @hayden__scott, Andre De Aguilar, Mark LaBoyteaux, @ItsSlickRick, @suekwon_A post shared by Jammie Holmes (@jholmes214) on

Poslednje reči Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je umro nakon hapšenja u Mineapolisu, postale su moćan slogan na protestima širom SAD. Dok se protesti šire zemljom, a demonstranti osuđuju brutalnost policije, umetnik Džejmi Holms iz Dalasa pronašao je drugačiji način da zemlji i svetu pošalje snažnu poruku - reči Džordža Flojda vinuo je u nebo.

Baneri sa rečima "molim vas, ne mogu da dišem" i "ubiće me" bili su vezani za avione koji se leteli nad Detroitom i Njujorkom. Nad Los Anđelesom, Majamijem i Dalasom vijorile su se reči "bolim me stomak", "boli me vrat" i "sve me boli".

Flojd je proglašen mrtvim nedugo nakon hapšenja prošlog ponedeljka. Policajac Dejvid Čovin je snimljen kako kolenom drži Flojda i ne da mu da se pomeri za zemlje. Njegovo koleno bilo je na Flojdovom vratu više od osam minuta.

Uprkos što je Flojd više puta rekao da ne može da diše, niko nije uradio baš ništa.

Četvorica policajaca koji su učestvovali u incidentu su otpuštena, a pred Čovinom je optužba za ubistvo.

Umetnik Džejmi Holms objasnio je da je njegov projekat inspirisan "potrebom za jedinstvom i razumevanjem da se ono što se dogodilo Džordžu Flojdu događa celoj Americi".

- Naše majke nas sahranjuju prerano. Moja verenica ne bi trebalo da brine svaki put kad izađem sam iz kuće. Da, nosim pištolj. Nosim ga kako bih se zaštitio od vas policijo. Jednom ćete shvatiti da ne možete sve da nas ubijete - rekao je on.

Video: Uzalud mu govorio da ne može da diše: Policajac klečao na vratu muškarca koji je kasnije preminuo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    2. jun 2020 | 22:36

    Sve maslo demonkrata oni su ga ubili!!Demonstrqnti kod Sorosa i Klintona a ne Trampa!

  • hm

    2. jun 2020 | 22:25

    a šta je bilo pre nekoliko godina kad su pravili gradjanske sukobe ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA