≫ 

Prvi smrtni slučaj od korona virusa u najvećem izbegličkom kampu na svetu: Ugroženo čak milion ljudi

Muškarac star 71 godinu umro je u karantinu u glavnom kampu Kutupalong u subotu, ali je tek u ponedeljak potvrđeno da je bolovao od Kovida-19

  • 1
bangladeš, epidemija, groznica, zaraza, denga Foto: Tanjug/AP

Jedna osoba preminula je od korona virusa u izbegličkom kampu u kom se nalaze Rohindža muslimani u Bangladešu. U tom kampu nalazi se više od milion ljudi.

Muškarac star 71 godinu umro je u karantinu u glavnom kampu Kutupalong u subotu, ali je tek u ponedeljak potvrđeno da je bolovao od Kovida-19.

- Veoma smo, veoma zabrinuti. Znali smo pre nekoliko meseci da je ovo neizbežno - rekla je Luis Donovan, portparolka agencije UNHCR za Skaj njuz.

U distriktu Kokss Bazar nalazi se ukupno 34 kampa u kom živi skoro milion Rohindža muslimana. Na svaki kilometar kvadratni živi između 60.000 i 90.000 izbeglica.

Portparolka SZO Katalin Berkaru rekla je da je ovo tragedija.

- Uslovi su ovde zaista izazovni zbog gustine ljudi, mi smo se mesecima pripremali da bismo povećali kapacitet testiranja, karantina i izolacije - navela je ona.

Više od 740.000 Rohindža muslimana stiglo je u Bangladeš 2017. godine nakon sukoba u Mjanmaru, a tamo se već nalazilo oko 200.000 izbeglica.

Vlada Bangladeša je uvela potpunu blokadu u distriktu u aprolu, ali su ipak prijavljeni slučajevi korona virusa. Prvi put je potvrđen korona virus 14. maja kod izbeglica.

- Svi se sada veoma plašimo. Vesti su dovele do toga da se uplašimo za naše porodice pošto uslovi u kampovima nisu dobri kako bi se zaustavilo širenje. Ljudi takođe ne idu u bolnice ako imaju temperaturu ili druge simptome - rekao je Omar, jedan od izbeglica.

Dvomesečna blokada u Bangladešu okončana je u nedelju, iako se broj potvrđenih slučajeva povećao. U toj zemlji je obolelo preko 50.000 ljudi, a umrlo više od 700.

Video: Medicinski radnici iz Belgije okrenuli leđa premijerki

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    3. jun 2020 | 06:28

    od korone im nece biti nista ,samo da ih ne lece po SZO receptu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA