≫ 

Svet odaje počast Džordžu Flojdu, haos u SAD se ne smiruje: Uhapšeno preko 7.000 ljudi

Džordž Flojd je umro 25. maja tokom hapšenja pošto je uhvaćen sa falsifikovanom novčanicom od 20 dolara

  • 6
George Floyd Džordž Flojd murali

Foto: Tanjug/AP

Više od nedelju dana od smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, situacija u SAD se ne smiruje. Tokom demonstracija širom zemlje povređeni su brojni demonstranti, a među njima su i novinari koji su pratili dešavanja. Država Minesota pokrenula je tužbu za kršenje ljudskih prava protiv policijske uprave Mineapolisa, a najavila je i istragu da li u policiji ima sistematske diskriminatorske prakse.

Guverner Minespote Tim Volc i Kancelarija za ljudska prava najavili su pokretanje istrage i podnošenje prijave na pres konferenicji u utorak popodne.

Džordž Flojd je umro 25. maja tokom hapšenja pošto je uhvaćen sa falsifikovanom novčanicom od 20 dolara. Policajac Dejvid Čovin uhapšen je zbog ubistva, a na snimku koji je obišao svet vidi se koliko je kolenom pritisnuo vrat Flojda dok je ovaj govorio da ne može da diše.

Video: Uzalud mu govorio da ne može da diše: Policajac klečao na vratu muškarca koji je kasnije preminuo

Brojni gradovi su uveli policijski čas, a predsednik SAD Donald Tramp je zatražio od guvernera da budu oštriji. Takođe, kritikovao je guvernera Njujorka Endrjua Kuoma na Tviteru nakon protesta u Njujorku tokom kojih su demonstranti uništavali imovinu i pljačkali.

- Njujork je izgubljen zbog pljačkaša, razbojnika, radikalne levice i svih drugih oblika ološa i bagre - napisao je Tramp na svom Tviter nalogu i dodao da guverner Njujorka odbija da prihvati njegovu ponudu o razmeštanju pripadnika Nacionalne garde.

Sa druge strane pohvalio je Vašington, govoreći da taj grad nije imao probleme.

- Vašington nije imao problema. Mnogo hapšenja. Svi su uradili sjajan posao - napisao je predsednik u tvitu i dodao: "Snažna sila. Dominacija. Isto tako, Mineapolis je bio sjajan".

Gardijan piše da su protesti u prestonici bili obeleženi bacanjem suzavca na mirne demonstrante u blizini Bele kuće, a snage bezbednosti rasterale su demonstrante pola sata pre stupanja na snagu policijskog časa.

Iako su i u Virdžiniji protesti bili prilično mirni, a demonstranci su klečali na kolenima to nije sprečilo policiju da ih gađa suzavcima, te je stiglo izvinjenje zvaničnika.

Tokom prošlog vikenda uhapšeno je više od 7.200 ljudi u neredima koji su se dogodili u 43 američka grada.

Kako prenosi BBC, uhapšeni su između ostalog optuženi za provalništvo, podmetanje požara, teške fižičke napade i učestvovanje u neredima.

Do hapšenja je došlo pošto su se protesti zbog policijske brutalnosti nad Afroamerikancima proširili čitavom zemljom, a mnoge od tih demonstracija se pretvorile u nasilne, uz slučajeve vandalizma, podmetanja požara i pljački.

Okupivši se uprkos policijskom času, demonstranti su se sukobili sa policijom u Vašingtonu, Njujorku, Los Anđelesu, San Francisku i drugim gradovima, a organi reda su na njih bacali suzavac, usled čega su optuživani za prekomernu primenu sile.

SIRIJA George Floyd Džordž Flojd murali

Foto: Profimedia

O smrti Džordža Flojda bruji ceo svet, pa su tako na brojnim mestima nikli murali posvećeni ovom čoveku. Osim na mestu ubistva u Mineapolisu, mural na kom se nalaze i njegove poslednje reči "ne mogu da dišem" osvanuo je i u razrušenom sirijskom gradu Idlibu.

Baneri na kojima su ispisane posledje reči ovog Amerikanca leteli su nebom iznad Njujorka, Dalasa, Majamija...

Porodica Džordža Flojda najavila je će ponedeljak i utorak sledeće nedelje biti održan pomen i služba u slavu njegovog života, navodi se u saopštenju Memorijalnog centra za planiranje Fort Bend.

Flojd, 46-godišnji muškarac, koji je odrastao u Hjustonu, ubijen je tokom sukoba sa policajcima Mineapolisa, stoji u saopštenju, preneo je CNN.

Javni pomen Flojdu biće održan u ponedeljak, a privatna služba na lokaciji koja nije otkrivena, 9. juna.

U saopštenju se poštovaoci Flojda mole da mirno učestvuju na protestima koji se održavaju u celoj zemlji, a s obzirom na aktuelnu epidemiju Kovida19 mole se svi koji će učestvovati na pomenu da nose maske i rukavice.

Protesti, Francuska, Džordž Flojd

Foto: Tanjug AP

Kuomo: De Blazio i policija nisu odradili svoj posao

 

Guverner američke savezne države Njujork Endrju Kuomo rekao je da njujorška policija "nije odradila svoj posao", jer nije uspela da spreči pljačke i druge kriminalne aktivnosti tokom protesta zbog ubistva Flojda.

Kuomo je rekao i da demokratski gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio nije shvatio razmere protesta, čiji je okidač bila smrt nenaoružanog Flojda tokom njegovog nasilnog privođenja u Minneapolisu prošle nedelje.

Guverner je rekao da bi njujorška policija (NYPD), u kojoj je 38.000 policajaca, trebalo da rasporedi veće snage kako bi sprečila pljačke i vandalizam, preneo je AP.

- NYPD i gradonačelnik nisu odradili svoj posao. Mislim da gradonačelnik podcenjuje razmere problema - dodao je.

Demokratski guverner Kuomo kritikovao je na konferenciji za novinare republikanskog predsednika SAD Donalda Trampa, zbog, kako je naveo, njegovog lošeg odgovora na proteste širom zemlje.

Kuomo je rekao da Tramp koristi svoju poziciju da bi se akcenat stavio na pljackaše kako "ne bi morao da priča o ubistvu Džordža Flojda".

Video: Mirno su protestovali, a policija upotrebila suzavac na njih

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lovac

    3. jun 2020 | 07:39

    Možda neko ima bolje podatke,ja sam ptocitao da godišnje policija ubija oko 1000 ljudi,a da gine oko 130 policajaca!? Ne znam zašto je ovo ubistvo drugacije od ostalih??Amerika je to!

  • Kakva

    3. jun 2020 | 09:03

    Je to američka sila, pa oni ne mogu ni u svojoj državi da uvedu red.

  • Sandro

    3. jun 2020 | 09:55

    ima li počasti za ratom pogođene zemlje koji su izazvali ovi moroni?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA