Oglasio se vlasnik prodavnice iz koje su policiji prijavili Džordža Flojda: Evo šta kaže danas

U nastavku je zaključio da ga je ovo podstaklo da ubuduće ne zove policiju kad se ponovi slična situacija

  • 12
Vlasnik prodavnice Mahmud Printscreen/Youtube/WCCO - CBS Minnesota

Vlasnik prodavnice u Mineapolisu iz koje su pozvali policiju kad je preminuli Džordž Flojd navodno pokušao da plati lažnom novčanicom od 20 dolara, osudio je policijsku brutalnost i rekao da je poželeo da se taj poziv nikad nije dogodio.

U Mineapolisu se od lokalnih preduzetnika traži da pozovu policiju ako neko pokuša da upotrebi falsifikovani novac, ali kad je zaposleni upravo to učinio, sve je završilo smrću Džordža Flojda. Vlasnik prodavnice Mahmud Abumajaleh nije bio prisutan u trenutku poziva, no oglasio se putem medija i društvenih mreža, prenosi Index.hr.

- Hteli bismo da podelimo kako se osećamo zbog onog što se dogodilo i što je dovelo do smrti Džordža Flojda. On je hladnokrvno ubijen. Srećom, sve je snimljeno i potrebno je da se policajci koji su bili umešani u to pozovu na odgovornost - rekao je u intervjuu za theGrio.

Na Fejsbuku je u opširnoj objavi izrazio saučešće Džordžovoj porodici te je podržao proteste i objavio kako ubuduće više neće zvati policiju kad je reč o nenasilnim zločinima u njegovoj prodavnici.

- Ovaj nas je slučaj naučio važnom lekcijom o odnosu prema policiji. Provera novčanica je za nas rutinski posao, pozovemo policiju, a oni ispitaju kupca kako bi došli do izvora falsifikata. Naš zaposleni je upravo to i učinio. Došla su četiri policajca i situacija je brzo eskalirala u nasilje i primenu sile. Nećak vlasnika je bio prisutan i vikao je na policajce da prestanu, a jedan od njih ga je gurnuo. Ostatak priče je nažalost svima poznat. Iako se Džordž nije opirao hapšenju, policija je okončala njegov život zbog falsifikovane novčanice. On možda nije ni znao da je falsifikovana - napisao je.

U nastavku je zaključio da ga je ovo podstaklo da ubuduće ne zove policiju kad se ponovi slična situacija.

- Policija bi trebalo da nas zaštiti i služi zajednici, ali umesto toga neprestano svedočimo kako policija zloupotrebljava svoju moć i izneveruje poverenje ljudi. Sad vidimo kako policija često napravi više zla nego dobra, čak i kad je reč o nečemu bezazlenom kao falsifikovana novčanica. Ovo nije izolovan incident. Jednostavnim poštovanjem pravila dovodimo zajednicu u opasnost. Dok policija ne prestane da ubija nevine ljude, u ovakvim situacijama nećemo zvati policiju. Moramo se držati zajedno i suprotstaviti se institucionalnom rasizmu - zaključio je.

Njegova reakcija je dobila veliku podršku na društvenim mrežama.

- Ovo je razlog zbog kojeg svi treba da tražimo reformu policije. Ne možete pozvati policiju jer bi oni mogli nekog ubiti zbog manjeg prekršaja. Trgovci bi trebalo da mogu da pozovu policiju bez da se moraju brinuti da će neko da bude ubijen - jedan je od komentara.

Video: Policija pala na kolena i odala počast Džordžu Flojdu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prle

    3. jun 2020 | 07:20

    Stiti prodavnicu ovom izjavom inace ce izgoreti ili biti polomljena u najboljem slucaju.

  • Mrcke

    3. jun 2020 | 01:21

    Sve se mislim da se nije opirao. Nego umisljeni crnac, rasista, svi belci zlocinci. Sto posto je bilo "Ko ste vi da me privodite, itd, itd...", naravno kreten od policajca treba da ide na robiju za ubistvo.

  • Deki

    3. jun 2020 | 00:59

    Prosto nemogu da verujem da se to desilo u Americi ,a tako divan narod zivi tamo,sve olos do olosa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA