≫ 

Potpaljuju nasilje, hoće rat na ulicama: Veruje se da oni stoje iza protesta u SAD

Mnogi veruju da iza protesta stoje Antifa i beli supremacisti, ali FBI nema ta saznanja

  • 25
Protesti, Francuska, Džordž Flojd Foto: Tanjug AP

FBI je saopštio da nema podataka koji upućuju na to da je krajnje levi pokret Antifa (antifašisti) na bilo koji način direktno umešan u nerede koji već danima traju na ulicama SAD nakon smrti Džordža Flojda (46), Afroamerikanca koji je 25. maja izgubio život nakon brutalnog policijskog postupanja.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je u nedelju da će njegova administracija uvrstiti krajnje levu "Antifu" na američku listu terorističkih organizacija. Ministar pravosuđa Vilijam Bar takođe je okrivio Antifu za nerede koji haraju Amerikom, javlja Index.

Međutim, kako piše poznati američki nedeljnik The Nation, a prenosi ga Business Insider, izvor blizak FBI kaže da nema proverenih podataka koji bi direktno povezali Antifu s nasilnim protestima. U izveštaju FBI navodi se nekoliko primera nasilja kao što su gađanje policijskih službenika ciglama, ruksacima punim eksploziva i sl.

Međutim, nema ni slova o povezanosti Antife s demonstrantima. Barem ne direktno, dodaje list.

Nema povezanosti Antife, ali postoji veza s belim supremacistima

Isti nedeljenik, kao i časopis Politico, pišu da su s demonstracijama povezane krajnje desne opcije koje pozivaju svoje simpatizere da napadaju federalne agente te u sukobu protiv demonstranata i slobodno koriste i automatsko oružje.

Politico je u ponedeljak pisao da je Ministarstvo odbrane SAD upoznalo policiju s tim da beli supremacisti koriste aplikaciju Telegram, čije su poruke kriptovane, kako bi potpaljivali nasilje među svojim sledbenicima i pokrenuli rat među rasama na ulicama.

Politico se poziva na FBI i iznosi detalj o tome da je dva dana nakon Flojdove smrti u jednoj od tih Telegram grupa pozivano na nasilje, a nakon što se to obavi, poručeno je sledbenicima da za to okrive masu demonstranata.

Senator Arkansasa poziva na ratni zločin

Trampa i Bara podržalo je još mnogo Republikanaca koji su Antifu okrivili za nasilne proteste širom zemlje. Neki od njih pozivali su na izlazak vojske na ulice kako bi se ugušio taj pokret.

Republikanac Met Gaec s Floride poručio je da je Antifa kriva za ove proteste i istakao da ih se treba goniti poput terorista.

- Sad kad jasno vidimo da su pripadnici Antife teroristi, možemo li ih loviti kao i one na Bliskom istoku - pitao je Gaec na Tviteru.

Tviter je njegovu objavu sakrio zbog pozivanja na nasilje, ali je nije obrisao jer smatra da je važna za javnost. Ipak, onemogućeno je njeno deljenje, lajkovanje i sl.

Senator Arkansasa Tom Koton takođe je pozvao na korišćenje vojnih snaga protiv demonstranata i istakao da prema njima ne treba pokazati milost.

- Treba da postoji nulta tolerancija na ovu destrukciju - napisao je Koton nazvavši pripadnike Antife teroristima.

Koton je pozvao na to da vojska ne prihvati predaju uhapšenih demonstranata, već ih odmah ubije. Takva praksa zabranjena je Ženevskom konvencijom i smatra se ratnim zločinom.

Video: Telegraf u Njujorku: Opljačkane prodavnice Dolče i Gabana i Šanel,demonstranti ispraznili rafove

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    3. jun 2020 | 09:50

    PITAJTE SOROSA,ROTSILDA,GEJTSA I ROKFELEROVE KOLIKO SU MILIONA DOLARA DALI DA RUSE TRAMPA!!!

  • Stevo Vjepar 🐗

    3. jun 2020 | 10:19

    Sada malo potražite na netu ko finansira Antifu sa ciljem da sruši Trampa i sve će vam biti jasno.

  • Vidoje

    3. jun 2020 | 10:09

    Iza sveg zla zadnjih 30 godina pa i ovog sada u kod njih stoji njihova duboka država u sprezi sa demokratama i ostatkom belosvetske globalističke bagre...Oni predsedniku rade o glavi od onog trenutka od kada je došao na vlast i taj permanentan pritisak na sve moguće najpodlije, najprljavije načine iz afere u aferu traje neprekidno. Rešenje mu je pod hitno, bez oklevanja uvede vanredno stanje, policijski čas i da se napokon obračuna sa stvarnim neprijateljima i njega i ostatka slobodnog sveta..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA