Velika Britanija otvara vrata za 3 miliona stanovnika Hongkonga: "Ne možemo da slegnemo ramenima"

London je juče upozorio Peking da odustane od uvođenja nacionalnog zakona o bezbednosti u Hong Kongu jer time rizikuje da uništi jedan od dragulja azijske ekonomije i naruši ugled Kine

  • 11
Hongkong protest

Foto: Tanjug/AP Photo/Vincent Yu

Velika Britanija neće napustiti narod Hongkonga ukoliko Kina uvede nacionalni zakon o bezbednosti koji je u suprotnosti sa međunarodnim obavezama Pekinga prema sporazumu iz 1984. godine, rekao je danas premijer Boris Džonson.

- Hongkong je uspešan jer je njegov narod slobodan - napisao je Džonson u listu Tajms i dodao da će Kina, ukoliko nastavi sadašnju akciju, "biti u direktnom konfliktu sa svojim obavezama iz zajedničke deklaracije, pravno obavezujućeg sporazuma koji je registrovan u UN".

- Mnogi ljudi u Hong Kongu strahuju da je ugrožen njihov način života, a Kina je obećala da će ga podržati - rekao je Džonson.

On je napomenuo da Britaniji savest ne dozvoljava da "slegne ramenima i okrene se" ukoliko Kina nastavi realizaciju ovog plana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Umesto toga, mi ćemo poštovati svoje obaveze i ponuditi alternativu - rekao je britanski premijer.

Ponovio je obećanje Britanije da će ljudima iz Hongkonga koji poseduju britanski pasoš otvoriti put prema dobijanju britanskog državljanstva i omogućiti im da se nasele u Britaniji. Oko 350.000 stanovnika Hongkonga poseduje britanski pasoš, a još oko 2,5 miliona ima pravo da ga dobije, rekao je Džonson.

Tajms piše da se britanski Nacionalni savet za bezbednost juče saglasio da se izvrši "rebalans" odnosa Velike Britanije i Kine.

London je juče upozorio Peking da odustane od uvođenja nacionalnog zakona o bezbednosti u Hong Kongu jer time rizikuje da uništi jedan od dragulja azijske ekonomije i naruši ugled Kine.

Reakcija Velike Britanije stigla je nekoliko dana nakon što je predsednik SAD najavio da će iz istog razloga ukinuti preferencijalni status Hongkonga.

Liderka administracije Hongkonga Keri Lam je zbog reakcija optužila je vlade drugih zemalja za "dvostruke standarde".

Kineske vlasti odlučile su da u Hongongu uvedu zakon protiv secesije, subverzije, terorizma i stranog mešanja. Kineske obaveštajne agencije mogle bi da otvore centre u ovom gradu.

Administracija Hongkonga i zvanični Peking insistiraju da će prava i slobode biti očuvani, što je Lam potvrdila.

Video: Policajac pucao pravim mecima na demonstranta u Hongkongu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša..

    3. jun 2020 | 21:53

    Baš vas briga za hongkong, vas interesuje kako da izvučete hjihov novac iz njihovih banaka i prebacite u v. britaniju.

  • Miki

    3. jun 2020 | 22:10

    Kako Englezi kmeče i i pozivaju se na UN kad njima odgovara! A kad smo mi u pitanju onda rezolucija UN 1244 ne važi!!!!

  • Pravednik

    3. jun 2020 | 22:18

    Britanci se pozivaju na obavezujući sporazum u UN? Da nemaju i neku rezoluciju na koju bi se pozvali? Kako poštuju druge, sada će im se vratit, a i zdravija će im biti nacija sa 2.5 miliona novih stanovnika...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA