≫ 

Uprkos policijskom času nastavljeni protesti zbog ubistva Flojda: Odjekivali povici "Čije su ulice"

Demonstracije u Njujorku, Vašingtonu, Bostonu, Los Anđelesu... Protest i oko Bele kuće

  • 0
Protest, Džordž Flojd Foto: Tanjug/AP Photo/Gerald Herbert

Više desetina hiljada ljudi ponovo se okupilo u sredu na ulicama SAD protestujući, mahom mirno, zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda nakon policijskog privođenja u Mineapolisu.

Mnogi su izašli na ulice uprkos tome što je u nekoliko gradova na snazi policijski čas, koji uveden nakon što je došlo do nasilja i pljački u nekim okruzima u ponedeljak, prenosi BBC.

U Vašingtonu je hiljade demonstranata protestovao uz povike: "Čije su ulice?" i "Bez pravde nema mira". Građani su donosili vodu i grickalice demonstrantima u protestnoj šetnji, među kojima je bilo i dece.

Nadomak Bele kuće veliki broj demonstranata protestovao je mirno. Pojedini su u okolini Bele kuće blokirali ulice i povicima pokušali da izazovu reakciju snaga bezbednosti, ali su pripadnici Nacionalne garde ostali nepomični.

Skup u sredu uveče obezbeđivali su vojna policija i pripadnici više federalnih agencija.

Neimenovani bezbednosni zvaničnik izjavio je da je bilo angažovano više od 2.200 pripadnika Nacionalne garde na ulicama Vašingtona.

Bela kuća protesti Džordž flojd Foto: Tanjug/AP

Napravili su prsten oko Lafajet parka, koji se nalazi preko puta Bele kuće, dok su vojna vozila bila parkirana u okolnim ulicama blokriajući prilaze.

U Njujorku su se građani okupili u Vašingtonskom parku odakle su otpočeli protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

U Bostonu je protestna povorka prošla pored sedišta lokalne vlasti države Masačusets.

U Los Anđelesu, do demonstranata je tokom mirnog protesta na Sanset Bulevaru stigla informacija o pooštravanju opružnice protiv Dereka Šovina, prvooptuženog za smrt Džordža Flojda, ali i da će biti gonjena trojica njegovih kolega.

Državni tužilac Minesote Kit Elison preinačio je optužnicu protiv otpuštenog policajca iz Mineapolisa na ubistvo drugog stepena, zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, a takođe je podigao optužnicu i protiv preostale trojice otpuštenih policajaca, koji su učestvovali u hapšenju.

Džordž Flojd, George Floyd ubio ga policajac Derek Chauvin Foto: Tanjug/AP/Darnella Frazier

Flojd je preminuo pošto je Šovin, jedan od policajaca koji ga je privodio, kolenom pritiskao njegov vrat dok se nalazio na zemlji.

Trojica policajaca koja su ucestvovala u incidentu - Tomas Lejn, Aleksandar Kueng i Tou Tao - optuženi su za saučesništvo u ubistvu drugog stepena, prema sudskim dokumentima, u koje je uvid imao i Glas Amerike.

Video: Uzalud mu govorio da ne može da diše: Policajac klečao na vratu muškarca koji je kasnije preminuo

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA