≫ 

Proglašena vanredna situacija zbog ekološke katastrofe u Sibiru, Putin pobesneo na zvaničnike

- Zašto su državni zvaničnici ovo saznali tek dva dana posle incidenta? - pitao je Putin

  • 0

Predsednik Rusije Vladimir Putin proglasio je vanrednu situaciju pošto se 20.000 tona dizela izlilo u jezero u arktičkom krugu.

Do izlivanja je došlo u petak kada je izbila havarija na rezervoaru termoelektrane u blizini sibirskog grada Norilsk.

Kako javlja BBC, Putin je pobesneo pošto je saznao da su zvaničnici čuli za incident tek dva dana kasnije. Elektrana je u vlasništvu produžnice kompanije "Norilsk Nickel", koja je najveći proizvođač nikla i paladijuma na svetu.

- Zašto su državni zvaničnici ovo saznali tek dva dana posle incidenta? Da li ćemo da saznamo za hitne situacije preko društvenih medija? - upitao je Putin šefa produžnice Sergeja Lipina

Guverner regiona Aleksandar Us ranije je rekao predsedniku Putinu da je u nedelju saznao za izlivanje dizel goriva pošto su se pojavile "alarmantne informacije na društvenim medijima".

Putin je naredio da se istraži ekološka katastrofa, prilikom koje je zagađeno 350 kvadratnih kilometara prirodne sredine, a kompanija "Norils Nickel"oglasila se saopštenjem i istakla da je incident "prijavljen na vreme i da su preduzete sve neophodne mere".

Pošto je proglašena vanredna situacija, to znači da će dodatne snage biti poslate u tu oblast kako bi se sanirala šteta. Nekadašnji zamenik direktora ruske ustanove za zaštitu životne sredine Rosprirodnadzor, Oleg Mitvol, rekao je da nikada ovakva nesreća nije zabeležena u arktičkom krugu.

On je istakao da će saniranje posledica trajati između pet do 10 godina i da će koštati negde oko 1,5 milijardu dolara.

Ovo nije prvi put da je kompanija "Norils Nickel" odgovorna za prolivanje nafte. Naime, 2016. godine firma je priznala da je odgovorna za izlivanje otpada u jednu reku posle koje je postala crvena.

Video: Putin zagrmeo: Apoteke podigle cene zaštitnih maski?! Oduzmite im dozvolu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA