≫ 

Dečaka iz Srbije kojeg su u Parizu pretukli policajci hitno operisan: Sledeća 24 sata su presudna

Četrnaestogodišnjak u operacionoj sali proveo više od tri sata

  • 47
Gabrijel, Gabriel Đorđević Foto: ssup.fr

Četrnaestogodišnji dečak iz Srbije Gabrijel Đorđević, kojeg su policajci u Parizu brutalno pretukli, juče je hitno operisan kako bi lekari pokušali da mu spasu oko.

Operacija, koja je trebalo da traje oko sat vremena, trajala je duže od tri sata, a lekari su rekli da su prvih 24 sata nakon operacije presudni.

Gabrijel je operisan u čuvenoj bolnici Necker u Parizu, specijalizovanoj za decu, a porodica je za portal "Svi Srbi u Parizu" rekla da je operacija bila veoma složena i da su povrede oka bile veće nego što se u prvi mah mislilo.

Operacije je na kraju izvršena uspešno i na radost svih, Gabrijel je posle operacije mogao lepo da vidi na svoje povređeno oko. Ipak, pred dečakom je težak oporavak. Naime, na svaka dva sata doktori mu kontrolišu vid i u slučaju da posle 24 sata ne bude nikakvih promena, oko će mu biti spaseno uprkos metalnoj pločici i dva ožiljka koji će mu ostati.

Podsetimo, Gabrijel je pretučen u pariskom predgrađu Bondi u noći između 25. i 26. maja, kada ga je Brigada za borbu protiv kriminala privela u policijsku stanicu jer je bio u društvu momka koji je pokušavao da ukrade skuter.

Kobne večeri Gabrijel se nije vratio kući, a njegova majka je mislila da je sa svojim starijim bratom koji je izašao na večeru. Oko 23 sata stariji brat se vratio kući i primetio je da nema dečaka, sa kojim deli sobu. Počeo je da ga traži svugde po gradu.

Oni kažu da je tokom noći policijska stanica u mestu Bondi pozvala porodicu i rečeno im je da je Gabrijel u pritvoru, i to zbog krađe skutera, u kojoj je navodno učestvovao sa još jednim mladićem.

Njegova majka kaže da je pitala za njegovo zdravlje i da joj je rečeno da je sve u redu. Ona je navela da je pozvala policijsku stanicu u osam sati ujutru, a zatim u devet. Svaki put joj je rečeno da će je sin nazvati. Nešto kasnije stigao je poziv porodici iz Hitne pomoći bolnice Žan Verdije u Bondiju kako bi joj rekli da je njen sin prevezen iz policijske stanice u bolnicu. Kada je porodica stigla ugledala je dečaka sa ozbiljnim povredama glave i lica.

Medicinski izveštaj ukazuje na to da je Gabrijel zadobio povrede lica i lobanje praćene povraćanjem, tri polomljena zuba i „prelom leve maksilarne kosti“.

Dečaku klečali na glavi?

Gabrijel je u bolnici rekao da su ga 26. maja oko jedan sat ujutru zaustavili policajci, dok je bio sa prijateljem koji je pokušavao da ukrade skuter. Dvojica mladića su se dali u bekstvo u dva suprotna smera pošto su videli da policija dolazi. Policajci su Gabrijelovog prijatelja srušili na zemlju, a zatim su mu stavili lisice na ruke i odveli. Gabrijel kaže da su ga policajci udarili nekoliko puta u lice.

Kako kaže, prilikom hapšenja bili su prisutni tri muškarca i žena.

Oborili su me na zemlju, stavili jedno koleno na glavu, drugo na ramena i stavili mi lisice. Plavokosa žena mi je držala zglobove i stopala dok me je bradati policajac šutirao čizmama u glavu - ispričao je Gabrijel.

Porodica traži pravdu

Porodica teško povređenog srpskog dečaka odlučila je da podnese tužbu protiv policijskih službenika zbog primene sile.

- Radije bih da su ga uhvatili i strpali u zatvor, a ne da ga tako masakriraju - rekla je Gabrijelova majka.

Dečak je i dalje u šoku zbog svega što se dogodilo.

Ne jede ništa, sve što proguta povrati. Ako bih ga uhvatio i uradio mu ono što je učinio mom malom bratu, koliko godina zatvora bih dobio? Ono što želimo je da policija plati za svoje postupke i da nam šalju policajce koji znaju kako da reaguju - rekao je njegov brat Šerif.

Malom Gabrijelu je podršku pružio i čuveni fudbaler Mbape.

Video: Kažete američki san? Brutalnost SAD policije nad nedužnom porodicom je pre noćna mora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Betty

    4. jun 2020 | 14:51

    Dobio sta je zasluzio...Nije bio na sok sa drugarima u 1h popodne nego u kradji u 1h ujutru

  • Toni

    4. jun 2020 | 12:42

    Šta traži u to doba napolju možda da se prošeta ili da krade

  • Mlj1228

    4. jun 2020 | 14:23

    Uhvatili su ih na delu dok su pokušavali da ukradu skuter, a batine?!... batine je dobio jer je pokušao da se fizički obračuna sa policijom, što je u pariskim predgrađima postala moda i ponos!!! Šta je to policija trebala uraditi... da mu donesu odlikovanje uz kafu i sendvič??!! Roditelje u zatvor, jer oni uče svoju decu kako da kradu, a njega u popravni par godina!!!...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA