≫ 

Prijatelj Džordža Flojda bio svedok ubistva, otkrio sve šta se desilo tog kobnog dana

Bio je u kolima kada su uhapsili Flojda, a posle ubistva pobegao je u Hjuston

  • 3
Džordž Flojd, George Floyd ubio ga policajac Derek Chauvin

Foto: Tanjug/AP/Darnella Frazier

Prijatelj Džordža Flojda, koji je ubijen prilikom brutalnog hapšenja 25. maja u Mineapolisu, otkrio je šta je prethodilo poslednjim trenucima nastradalog Afroamerikanca.

Moris Lester Hol (42) bio je u kolima zajedno sa Flojdom prilikom hapšenja, a kako kaže za Njujork Tajms pobegao je u Hjuston dva dana pošto je ubijen njegov prijatelj.

U razgovoru za američki list otkrio je da su veći deo tog dana proveli zajedno, a zatim objasnio šta se desilo tog kobnog dana.

- Od početka je pokušavao da pokaže policajcima da se ne opire hapšenju u bilo kom smislu. Čuo sam kako ih je molio: "Molim Vas, zbog čega sve ovo"? - rekao je Hol.

- Nikada neću zaboraviti šta sam video tog dana. Plakao je sve vreme i tražio pomoć jer je umirao. Sećaću se straha u njegovim očima zato što je bio kralj. To me je uznemirilo, da vidim kako odrastao čovek plače pre nego što će umreti - dodao je Hol za američki list.

Rezultati obdukcije pokazali su da je Flojd preminuo od gušenja, pošto je policajac Derek Čovin držao koleno na njegovom više od osam minuta. Iako je sve vreme govorio da ne može da diše, policajac nije se pomerao sa njega.

Čovin je u međuvremenu optužen za ubistvo trećeg stepena, a u međuvremenu je još tri policajca uhapšeno zbog smrti Flojda.

Džordžova smrt pokrenula je lavinu protesta širom zemlje koju prate jaki okršaji policije i demonstrana a u više gradova Sjedinjenih Američkih Država proglašeno je vanredno stanje.

Ko je bio "nežni div" čija je smrt zapalila svet

 

Flojd je rođen pre 46 godina u Severnoj Karolini. Živeo u Hjustonu u američkoj državi Teksas. U Mineapolis se preselio pre nekoliko godina da nađe posao, navodi njegov prijatelj Kristofer Haris.

Znali su ga kao nežnog diva i "velikog Flojda". Bio je otac šestogodišnje devojčice koja živi u Hjustonu sa svojom mamom, Roksi Vašington. Ona je rekla za Hjustonsku hroniku da je Flojd bio dobar otac njihovom zajedničkom detetu - Đijani.

Video: Uzalud mu govorio da ne može da diše: Policajac klečao na vratu muškarca koji je kasnije preminuo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    4. jun 2020 | 13:14

    Dobro bre ljudi, ovoliko nije pisano o našima koji imaju problema na Kosovu. Pa Amerika je bila i ostala leglo rasizma, samo zavisi kako se manifestuje

  • Mihailović

    4. jun 2020 | 13:43

    Ponašaju se prema afroamerikancima isto kao hitlerovi nacisti,ne samo policajci već i sudovi koji oslobađaju ubice...to smo i mi Srbi najbolje osetili,tako ubice Srba(hrvate,bošnjake,albance) oslobađaju iako su učinili najstravičnije zločine... nije ni čudo šta se dešava, ne može se beskonačno trpeti teror...

  • As

    4. jun 2020 | 16:17

    Podrska afro amerikancima! Beograd!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA