≫ 

Staklene jegulje u rukama mafije: Pali krijumčari sa dve tone dragocenog tovara

Uhapšeno 108 krijumčara sa dve tone staklenih jegulja

  • 0
Hapšenje lisice, europol, evropol Foto: Pixabay, Wikipedia

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, koji se obeležava sutra, 5. juna, Evropol promoviše ekološku akciju i svoju posvećenost da podrži države clanice EU u suzbijanju kriminala vezanog za životnu sredinu.

U okviru četvrte operacije "Jezero", koja je trajala od oktobra 2019. do aprila 2020. godine, a tokom koje su koordinisani organi za sprovođenje zakona iz 19 zemalja širom Evrope, uhapšeno je 108 osumnjičenih krijumčara i zaplenjeno 2.013 kilograma staklenih jegulja, čija se vrednost procenjuje na 6,2 miliona evra, saopštio je Evropol.

Spasene životinje ponovo su vraćene u svoje prirodno stanište kako bi se sačuvala ova ugrožena vrsta.

Akcija je koordinisala rad organa za sprovođenje zakona u Albaniji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj, Gruziji, Nemačkoj, Italiji, Letoniji, Litvaniji, Holandiji, Severnoj Makedoniji, Portugaliji, Srbiji, Španiji, Švajcarskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Trgovina staklenom jeguljom jedan je od najvećih zločina protiv divljeg života u svetu.

Operacija "Jezero" je vodeća operacija Evropola protiv kriminalnih operacija vezanih za životnu sredinu, koju su 2016. godine započele samo četiri zemlje, da bi im se 2020. pridružili organi za sprovođenje zakona iz još 15 država.

Poslednjih godina evropska populacija jegulja se smanjila za 90 procenata.

Aktivnosti organa za sprovođenje zakona protiv trgovine jeguljama delimično pomažu u sprečavanju nestanka ove vrste, naveo je Evropol.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA