Amerika gori, Tramp preti vojskom, Bajden zadovoljno trlja rukama: Ko je "pobednik" protesta u SAD?

Sve oči uprte su u predsednika Sjedinjenih Američkih Država i pomno se prati kako se suočava sa novom krizom

  • 19
Donald Tramp, Džo Bajden

Ko će pobediti? Donald Tramp ili Džo Bajden, Foto-montaža: Tanjug/AP, Pixabay

Sjedinjene Američke Države su na nogama. Smrt Džordža Flojda koji je nastradao prilikom brutalnog hapšenja u Minesoti izazvalo je burne proteste širom zemlje.

Tenzije rastu, posebno što su sve češći sukobi policije i demonstranata, a protesti su u nekim gradovima prerasli u običnu pljačku i napade huligana, o čemu svedoče obijanje radnji "Dolce&Gabbana", "Gucci", "Nike", čak je nastradala i crkva u blizini Vašingtona.

Sve oči uprte su u predsednika SAD Donalda Trampa i pomno se prati kako se suočava sa novom krizom. On je već bio na udaru javnosti zbog odnosa prema pandemiji korona virusa koju je prvobitno obesmislio a zatim je "promenio ploču" i prema oceni nekih stručnjaka prebacio veliki deo odgovornosti na lidere saveznih država.

Pošto se bliže predsednički izbori u SAD koji bi trebalo da se održe 3. novembra, sve je učestalije pitanje da li će Tramp uspeti da osvoji drugi mandat ili će tu funkciju uzeti kandidat iz redova demokrata Džo Bajden.

Bajdenov "skok" od osam odsto

 

Prema istraživanjima javnog mnjenja, protesti u SAD kao i reakcija države na epidemiju korona virusa nisu dobro uticali na Trampovu podršku u narodu.

Naime, Bajdenova popularnost je sudeći po rezultatima koji su nedavno objavljeni porasla za čak osam odsto u odnosu na decembar prošle godine. U slučaju da bi se danas održali izbori, Bajden bi osvojio 52 odsto glasova, dok bi se za Trampa opredelio 41 odsto birača.

 

Prema navodima nekih američkih medija, ovo istraživanje koje je objavio portal "RealClearPolitics" ukazalo je na to da su protesti koji besne već 9. dan zbog smrti Džordža Flojda značajno uticali na rast popularnosti demokratskog kandidata, odnosno značajni pad podrške Trampu, predstavniku republikanaca.

Tramp šalje vojsku, Bajden među ljudima

 

Dva kandidata su u najmanju ruku imali drugačiji pristup nasilju koje je eskaliralo posle smrti Flojda. Naime, pre okršaja demonstranata i policije ispred Bele kuće, Tramp je zapretio demonstrantima da ih čekaju "najljući psi i najopasnije oružje" ukoliko pokušaju da upadnu u taj objekat.

Takođe, nekoliko dana posle prvi čovek SAD zapretio je da će poslati na ulice vojsku ukoliko se nastavi pljačkanje i uništavanje imovine.

Sa druge strane, kako smatraju neki stručnjaci, Bajden je maksimalno iskoristio priliku da podigne popularnost kod birača, te je krajem maja zajedno sa suprugom posetio proteste u Vilmingtonu, gradu u američkoj državi Delaver.

On je osudio nasilje policije i podržao pravo ljudi da protestuju.

- Mi smo nacija u bolu, ali ne smemo da dozvolimo da nas bol uništi. Mi smo nacija besnih, ali ne smemo da dozvolimo da nas bes obuzme. Mi smo nacija iscrpljenih, ali ne smemo da dozvolimo da nas umor pobedi - napisao je Bajden na društvenim mrežama.

 

Iako je izrazio razumevanje za one koji protestuju posle Flojdove smrti, Bajden se izjasnio protiv nasilja.

- Demonstrirati protiv takve brutalnosti je pravo i potreba. To je jedna suštinska američka reakcija, ali paljenje gradova i nasumično uništavanje nije. Nasilje koje dovodi gradove u opasnost nije. Nikad se ne sme dozvoliti da čin protestovanja zaseni razlog za protest - naveo je Bajden u saopštenju.

(Ne)boravak u bunkeru

 

Pažnju javnosti dodatno je privukla informacija pre nekoliko da je tokom protesta ispred Bele kuće da je zbog demonstranata prošlog petka boravio u bunkeru Bele kuće. Predsednik je, međutim, demantovao navode medija i rekao da nije istina da ga je obezbeđenje odvelo u bunker zbog njegove bezbednosti.

Kako je juče istakao u telefonskom razgovoru, u bunkeru je bio tek "nešto malo", te da to nije bilo da bi sačuvao živu glavu, već da bi uverio da je sve u redu.

- Bio sam unutra nešto malčice, baš sam malo vremena proveo unutra. To je bilo zbog inspekcije. Rekli su mi da je moguće da ću neko vreme morati da provedem tamo, pa sam sam išao da vidim kako sve to izgleda - rekao je Tramp.e u bunkeru bio tek "dva i po puta" i to svaki put da bi izvršio inspekciju.

Održana komemoracija Džordžu Flojdu

 

U četvrtak je održana prva komemoracija Džordžu Flojdu u Mineapolisu, gradu u kom je ubijen. Gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej, kleknuo je i zaplakao pored kovčega na početku komemoracije Afroamerikancu Džordža Flojdakoji je preminuo nakon što mu je tokom privođenja policajac skoro devet minuta klečao na vratu, prenosi CNN.

Takođe, tri policajca iz Mineapolisa optužena za pomaganje i podsticanje na ubojstvo Džordža Flojda, prvi put su izvedena pred sud koji im je odredio kauciju za privremeno puštanje na slobodu od milion dolara.

Policajac Derek Šovin koji je prošle nedelje u Mineapolisu nasilno priveo Afroamerikanca Džordža Flojda, pri čemu mu je kolenom skoro devet minuta pritiskao vrat, nakon čega je Flojd umro, optužen je za ubistvo bez predumišljaja, odnosno ubistvo drugog stepena, dok su tri policajca koja su učestvovala u hapšenju optužena za pomaganje i podsticanje na ubistvo.

Osim toga, protiv šestorice policajaca iz Atlante podnete su optužbe zbog nasilja na protestu.

Video: Uzalud mu govorio da ne može da diše: Policajac klečao na vratu muškarca koji je kasnije preminuo

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok

    5. jun 2020 | 07:28

    Ako Bajden dođe, zlo Amerike prema svetu će se uvećati odokativno 718 puta.

  • hogar

    5. jun 2020 | 08:47

    Tramp do pobede....... ovo je maslo Bajdena, Hilari i one babe raspale...

  • 🤨

    5. jun 2020 | 07:51

    Znali su Bajden i Klintonovi gde da udare!? Rasizam u Americi, uvek prisutan.Juče sebi Obama pojavio sa kritikom, Trampa( Obama koji je četiri rata pokrenuo) priča o demokratiji.Neka nam je Bog u pomoći.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA