≫ 

Peking pokazuje "mišiće": Posle SAD, Kinezi prkose još jednoj mnogoljudnoj zemlji

Prošlog meseca agresivna prekogranična čarka između snaga dveju država rezultirala je povredama vojnika

  • 3
Kineska vojska Foto: Wikipedia/William Ide

Kineske trupe prešle su u sporni deo himalajske granice koju dele Kina i Indija, izjavio je danas indijski ministar odbrane Radžnat Sing. U intervjuu za Njuz 18, partnera CNN, Sing je rekao da je istina da su Kinezi na granici.

- Oni tvrde da je to njihova teritorija. Mi tvrdimo da je to naše područje. Došlo je do neslaganja oko toga ... Indija je učinila ono što treba da učini - istakao je Sing.

On je dodao da će razgovori na visokom nivou između dve zemlje biti održani 6. juna.

- Ne želimo da se bilo koja zemlja klanja pred nama i nećemo se klanjati pred bilo kojom zemljom - naglasio je Sing.

Indija i Kina dele jednu od najdužih kopnenih granica na svetu. Dve zemlje su 1962. godine vodile pogranični rat na Himalajima, a tenzije se i dalje sporadično pojavljuju decenijama od tada.

Prošlog meseca agresivna prekogranična čarka između kineskih i indijskih snaga rezultirala je manjim povredama vojnika. U nepotvrđenim izveštajima govorilo se o incidentu u planinskom području, mada nijedna strana nije javno priznala da se dogodilo bilo šta neobično.

Portparol kineskog Ministarstva inostranih posova Džao Liđijan izjavio je 1. juna na pres konferenciji da je situacija na granici stabilna i da se može kontrolisati, preneo je CNN.

SAD i Južnokinesko more

Peking već decenijama vodi sporove sa više zemalja azijsko-pacifičkog regiona oko teritorijalne pripadnosti brojnih ostrva u Južnom kineskom moru, u kojem su otkrivene značajne rezerve ugljovodonika.

Sjedinjene Američke Države nisu strana u sporu, ali ne priznaju pretenzije Kine i insistiraju na svojoj "slobodnoj plovidbi" u regionu, navodi Japan tajms. Američki nosač aviona "Ronald Regan" koji je bio stacioniran u Japanu, uplovio je u septembru prošle godine u sporno Južnokinesko more, a satelitski snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazali su da ga je okružilo nekoliko neidentifikovanih ratnih brodova, prenosi Japan tajms, navodeći da je verovatno reč o kineskim plovilima.

List prenosi da portparol američke Sedme flote Rijan Momsen nije želela da potvrdi lokaciju "Ronalda Regana", ali je rekla da nosač aviona sprovodi "rutinske operacije".

Video: Da li u Hong Kongu počinje kišobran revolucija ili novi svetski rat

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    4. jun 2020 | 16:40

    Bravo braco kinezi.

  • Djordjevic Miodrag

    4. jun 2020 | 16:31

    Reciprocitet , nemoze i jare i pare el si Crnogorac ,el si srbin . Hermafrodite ne priznajemo . Jedino tad ce biti svij na svome . Zahebite -- hocu kakim ,necu kakim .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA