≫ 

U Americi kao da su u ratu: Policija uništava medicinske zalihe demonstranata

- Odmah pošto su došli, rekli su: "Mi smo policija i vi morate da odete" - kaže jedna od aktivistkinja

  • 5
Protest, SAD, Džordž Flojd Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države drmaju brojni protesti koji su izbili posle smrti Džordža Flojda. Ovaj 46-godišnjak nastradao je tokom hapšenja 25. maja u Mineapolisu, kada je policajac Derek Šovin više od osam minuta držao koleno na Flojdovom vratu. Uprkos zapomaganju i molbama policajac se nije sklonio sa njega, te je Džordž preminuo tokom hapšenja, a priveden je zbog sumnje da je hteo da lažnom novčanicom od 20 dolara kupi cigarete.

Gnev javnosti prolio se na ulicama više gradova u Americi, a zbog žestokih sukoba policije i demonstranata lokalne vlasti bile su prinuđene da proglase policijski čas.

Protesti zbog policijske brutalnosti i rasizma počeli su da liče na rat dveju sukoboljenih strana, o čemu govori i novi okršaj u Severnoj Karolini. Naime, pojavili su se video snimci na kojima se vidi kako lokalna policija uništava medicinske zalihe koje se koriste za zbrinjavanje eventualnih povreda demonstranata.

Gradonačelnica Ašvila u Severnoj Karolini Ester Menhajmer potvrdila je da je došlo do incidenta.

- Svesna sam tog incidenta u kom su policajci sinoć uništavali zalihe demonstranata, uključujući vodi, hranu i ostale potrepštine. Gradski savet zatražio je objašnjenje zašto je došlo do ovoga. Mi smo grad koji brine i želimo da se zahvalimo svim policajcima koji su se spustili na koleno i radili da nas štite. Međutim, ovo je razočaravajuće - napisala je Menhajmer na društvenoj mreži "Facebook".

Studentkinja Univerziteta Severna Karolina Šon Miler, koji je zadužena za komunikacije za medicinski tim, istakla je da je 10 do 12 radnika "medicinskog centra" bilo prisutno kada je došla policija i da ni u jednom trenutku nisu provocirali organe reda.

- Odmah pošto su došli, rekli su: "Mi smo policija i vi morate da odete". Uhvatili su nas za ramena i odgurali na ulicu gde smo pokušali da pružimo medicinsku negu za demonstrante - rekla je Miler.

Neki od medicinskih radnika zadobili su modrice i bili isprskani suzavcem, ali niko nije ozbiljnije povređen. Kako se navodi, uništene su zalihe u vrednosti od najmanje 700 dolara. Milerova je istakla da niko od policajca nije objasnio okupljenim ljudima zašto su ovo uradili.

Šef policije u Ešvilu Dejvid Zek oglasio se saopštenjem.

- Kao šef policije razumem brigu koju je izazvalo uništenje vode, hrane i medicinskih zaliha. Policija Ešvila radije bira da pleni, a ne da uništava sirovine. Izvinjavamo se što nismo bili u mogućnosti da konfiskujemo zalihe - stoji u objavi šefa policije za medije.

Video: Haosi u SAD, neredi širom zemlje: Pale se policijski automobili, lete suzavci i kamenice

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Siki

    4. jun 2020 | 17:50

    A ovi pokradose i popalise sve zivo .

  • kuvar

    4. jun 2020 | 21:22

    Voleo bih da produzi jos mesec dana i da naprave haos i polom sve sirom amerike, Samo da nebude nevinij zrtava nista drugo

  • Kina

    4. jun 2020 | 17:55

    Sistematski fasizam na delu,u kojem ucestvuje stara babaroga u dogovoru sa sadasnjim vlastima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA