Padaju kao muve, a niko ih ne testira: Korona se kao požar širi među plemenima u Brazilu

Korona virus brzo se širi među plemenima u Brazilu

  • 1

Korona virus brzo se širi među autohtonim stanovništvom Brazila, a broj preminulih od posledica ove infekcije povećao se za više od pet puta u poslednjih mesec dana, pokazuju podaci koje je prikupilo nacionalno udruženje prvih naroda.

Mnogi epidemiolozi nadali su se da će udaljenost mesta u kojima žive zaštiti plemena, ali virus, koji se prvo pojavio u kosmopolitskim gradovima Sao Paulu i Rio De Žaneiru, sve više pustoši ove zajednice, čiji je osnovni zdravstveni sistem često nesiguran.

Virus starosedoce vraća u daleko prošlost i vreme kada su Evropljani prvi put prešli reke Amazonske prašume, donevši sa sobom boginje koje su desetkovale lokalna plemena. Kasnije su rudari, doseljenici i drugi doneli malariju, morbile i grip, a sada je stigao i Kovid-19.

Prema podacima Artikulacije autohtonih naroda Brazila, nacionalne krovne organizacije koja spaja 305 plemena u zemlji, broj smrtnih slučajeva među autohtonim stanovništvom porastao je za 182 do 1. juna, dok je krajem aprila taj broj iznosio 28.

U selu Sororo pripadnik jednog plemena Itamare Surui rekao je da se ljudi razboljevaju, a da vlada nije obezbedila testove koji bi mogli da potvrde da li imaju Kovid-19.

- Imam vrtoglavicu sa temperaturom i bolove u stomaku. Mnogi su bolesni u selu i nemamo pomoć - rekao je on.

Prema zvaničnim podacima brazilske vlade, preminulo je 59 osoba, pošto se kao smrtni slučaj među autohtonim stanovništvom smatraju samo registrovani među plemenima koji žive u rezervatima, ali ne i oni koji su migrirali u gradove.

Brazilsko Ministarstvo zdravlja, koje prikuplja podatke i pruža zdravstvenu pomoć autohtonim plemenima, nije za sada odgovorio na zahtev za komentar.

Video: Snimak iz drona masovne grobnice u Brazilu: Sanduci dokle pogled seže

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA