≫ 

Ministarku bosanskog porekla ni o čemu nisu obavestili: Afera "Ibica" raskrinkala austrijske vlasti

Zadić je kazala da je o zapleni novog materijala saznala iz medija

  • 0
Heinz-Christian Strache, Hajnc-Kristijan Štrahe

Hajnc Kristijan Štrahe najviše stradao zbog afere Foto: Wikimedia/Flickr/Gregor Tatschl

Drugi dan rada parlamentarnog istražnog odbora u vezi korupcionaške afere „Ibica“ pokazao je da nema saradnje između Ministarstva unutrašnjih poslova i pravosuđa.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer, tokom ispitivanja od strane Odbora, rekao je da nije informisao ministarku pravosuđa Almu Zadić o otkriću novog materijala u slučaju „Ibica“.

Nehamer tvrdi da je bilo obavešteno tužilaštvo, i da se očekivalo da ta institucija obavesti nadležnu ministarku.

Zadić je kazala da je o zapleni novog materijala saznala iz medija, i da bi taj novi materijal trebalo što pre biti prosleđen Istražnom odboru parlamenta.

 

Ona je kazala da je taj materijal trebalo da bude dostavljen, ne samo tužilaštvu u Beču, već i Tužilaštvu za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije.

Inače, reč je o novim snimcima vezanim za slučaj koji je „srušio“ nekadašnjeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) i ranijeg vicekancelara Hajnc Kristijana Štrahea i njegovu „desnu“ ruku Johana Gudenusa.

Leta 2017.Štrahe i Gudenus su navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera nudili državne poslove za finansijsku pomoć stranci.

Oni su upali u klopku jedne grupe ljudi oko jednog bečkog advokata, koji su taj materijal pokušali da prodaju, a video snimci dospeli su u javnost pre godinu dana, neposredni pred izbore za Evropski parlament.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA