≫ 

Izgledalo je da su obuzdali epidemiju, a sad je stigao drugi talas: Za 24 sata imali 3.574 slučaja

Vlasti u Iranu mole svoje građane da se drže propisanih mera i uputstava

  • 3
Iran korona virus

Foto: Tanjug/AP

Iranu preti mogućnost povratka političke, ali i zdravstvene krize nakon što zadnji podaci pokazuju porast broja obolelih od koronavirusa.

Pre samo mesec dana izgledalo je kao da su vlasti stavile epidemiju pod kontrolu, ali drugi talas očigledno sve izvesniji, javlja Guardian.

Prema podacima ministarstva zdravlja koji su objavljeni u četvrtak, Iran je zabeležio 3.574 nova slučaja za samo 24 sata. Treći dan zaredom beleže više od 3.000 novih slučajeva dnevno.

Beleže više slučajeva nego u jeku pandemije

 

Dnevni rekord po broju obolelih Iran je zabeležio 30. marta kada su imali 3.186 slučajeva. Iran je jedna od prvih zemalja Bliskog istoka u kojoj se koronavirus proširio u februaru.

Uprkos stalnom porastu broja obolelih zadnjih dana, iranske vlasti ubrzano ukidaju mere zabrane u radnjama, džamijama, školama, kancelarijama i na putovanjima. I granica sa Turskom je otvorena za teretni saobraćaj.

Zadnjih dana čelni ljudi Vlade bili su žestoko kritični prema građanima upozoravajući ih da ne ignorišu pravila ponašanja i uvedene mere, posebno na radnim mestima.

- Ako ne budete poštovali data uputstva, vlada će biti prisiljena da ponovno uvede karantin, koji će poremetiti svakodnevicu i naneti ozbiljnu štetu celokupnoj privredi - poručio je iranski predsednik Hasan Rohani.

Najveća uteha za ministarstvo zdravlja je činjenica da broj umrlih po danu ne raste u istoj meri kao i broj novozaraženih, čime se daje na značaju argumentu da je povećani broj novih slučajeva rezultat većeg broja testiranja i načina registracije slučajeva.

Broj smrtnih slučajeva u zadnjih 24 sata je 59, čime je ukupan broj žrtava koronavirusa porastao na 8.071. Rekord po broju umrlih zabeležen je 4. aprila kada je zajedan preminulo 158 osoba.

Iranske vlasti sada moraju da odluče hoće li da uvedu novi karantin ili će ostaviti postojeće mere na snazi u dani da će drugi talas postepeno nestati. Pre samo 10 dana broj novih slučajeva bio je ispod 2.000, a rapidni rast zadnjih pet dana ne može se olako objasniti obimnijim testiranjima.

Najpogođenije su pokrajine Khuzestan, Hormozgan, Kurdistan i Kermanshah, a tamošnjim građanima se preporučuje obavezno nošenje zaštitnih maski u javnosti.

Zanimljiv podatak vezan za Hormozgan govori da su 25 odsto zaraženih domaćice, koje su se zarazile u vreme kupovine.

U Iranu je prvi slučaj korona virusa zabeležen 19. februara u gradu Komu.

Video: Ambasador Srbije u Teheranu: Srpski građani su na vreme napustili Iran

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 656

    5. jun 2020 | 16:55

    Kod nas nikada neće doći drugi talas jer se mi ne možemo kurtalisati ni prvog.

  • SRBIJA

    5. jun 2020 | 17:11

    NEKA VAM BOG U POMOĆI.

  • Ja

    5. jun 2020 | 16:50

    Pa neće odmah da raste broj umrlih. Treba proći jedan period da novi registrovani oboljeli ozdrave ili daleko bilo umru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA