≫ 

Brojke skaču više nego bilo gde drugde: Još jedna katastrofalna sedmica za Južnu Ameriku zbog korone

U ovom regionu zabeleženo je skoro 1,2 miliona zaraženih, a preminulo je više od 60.000 ljudi

  • 0
Štrajkovi, Protesti, Korona virus

Foto: Tanjug/AP

Za Latinskom Amerikom je još jedna loša sedmica kada je reč o epidemiji korona virusa jer broj novoobolelih i smrtnih slučajeva raste brže nego u drugim delovima sveta, piše CNN.

U ovom regionu zabeleženo je skoro 1,2 miliona zaraženih, a preminulo je više od 60.000 ljudi.

- Posebno smo zabrinuti za Srednju i Južnu Ameriku, gde ima mnogo zemalja u kojima epidemija ubrzava - saopšteno je u sredu iz Svetske zdravstvene organizacije.

SZO veruje da u Južnoj i Srednjoj Americi transmisija još nije dostigla vrhunac, a to znači da će broj zaraženih i umrlih nastaviti da raste.

Isto tako, upozorili su zemlje da ne ublažavaju restriktivne mere kako bi pokrenule ekonomiju prerano.

Tri najgore pogođene zemlje Latinske Amerike su Brazil, Meksiko i Peru, gde živi oko 60 odsto celokupnog stanovništva tog područja, dok je s druge strane, Urugvaj u znatno boljoj poziciji.

U Brazilu je prijavljen najmanje 645.771 slučaj zaraze i 35.026 preminulih i treća su zemlja u svetu po broju mrtvih.

U Brazilu se sprovodi značajno manje testiranja nego u SAD, što ukazuje na to da je i veliki broj slučajeva zaraze neregistrovan .

U Meksiku su se ove nedelje dogodile dve naizgled oprečne stvari. Najpre je Meksiko zabeležio najveći broj zaraženih, ali i umrlih od korona virusa od početka epidemije, u jednom danu je bilo više od 1.000 smrtnih slučajeva. Ali je uprkos crnim brojkama i kontradiktornim porukama vladinih zvaničnika počelo postepeno otvaranje i ublažavanje mera restrikcija.

I u Peruu epidemija ne jenjava. Sa 187.400 slučajeva zaraze Peru je druga u Južnoj Americi nakon Brazila po broju obolelih.

I tu se sprovodi više testiranja nego u drugim zemljama pa postoji realnija slika rasprostranjenosti virusa. Uprkos tome, međutim, vlasti Perua nameravaju ponovo da pokrenu ekonomiju.

U Urugvaju je situacija potpuno drugačija i tu zemlju nazivaju latinoameričkim Novim Zelandom zbog načina na koji su odgovorili na epidemiju korona virusa.

Naime, u Urugvaju, koji se graniči sa Brazilom, ima oko 3,5 miliona stanovnika, a zabeležena su samo 832 slučaja korona virusa.

Za poslednje dve nedelje zabeležen je jedan smrtni slučaj, a ukupno su 23 osobe preminule od Kovida 19.

Stručnjaci smatraju da su razlozi zbog kojih se Urugvaj dobro nosio s epidemijom višestruki. Između ostalog, vrlo rano su uvedene stroge mere, uključujući karantin, zaraženi su upućeni u izolaciju i praćeni su, a sprovođena su i nasumična testiranja.

Video: Ovim njuškicama neće promaći nijedna zaražena osoba

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA