≫ 

Protest kakav Vašington nije video: Masovno okupljanje na ulicama

Demonstrantima se pridružila i gradonačelnica Mjuriel Bauser, koja je ranije zatražila od predsednika Donalda Trampa da povuče vojsku iz grada

  • 2
Protesti u Vašingtonu Foto: Tanjug/AP

Hiljade demonstranata okupilo se na masovnom protestu protiv policijske brutalnosti i rasizma u Vašingtonu, dok su se demonstracije zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda nastavile 12. dan zaredom širom SAD.

Flojd je preminuo 25. maja u Mineapolisu pošto mu je policajac tokom akcije privođenja skoro devet minuta kolenom pritiskao vrat.

Demonstranti su u subotu uveče došli iz svih krajeva SAD na skup protiv rasizma i policijske brutalnosti, a pridružila im se i gradonačelnica Mjuriel Bauser, koja je ranije zatražila od predsednika Donalda Trampa da povuče vojsku iz grada.

- Treba da gledamo šta se dešava u Vašingtonu zato što ne želimo da federalna vlada uradi drugim Amerikancima - rekla je ona šestajući sa demonstrantima, preneo je CNN.

Na putu ka 19. ulici koja vodi do Bele kuće, a koju je gradonačelnica Vašingtona u petak preimenovala u ulicu "Crni životi su bitni", demonstranti su zastali i klečali četiri minuta odajući i na taj način poštu Džordžu Flojdu.

Šef vašingtonske policije Piter Njušam rekao je ranije u toku dana da nadležni očekuju da se hiljade demonstranata okupe u Vašingtonu na "možda najvećem protestu koji smo do sada imali u gradu".

Do podneva po lokalnom vremenu kod Linkolnovog spomenika okupilo se oko 3.000 ljudi, a isto toliko je i kod Bele kuće, saopštila je policija. Druga grupa bila je kod zgrade Kongresa, prenosi Rojters.

Neke ulice su bile zatvorene. Organizatori su poveli kolone u marš ulicama oko Bele kuće. Automobili koji su prolazili trubili su demonstrantima u znak podrške.

Tramp: Manja gužva u Vašingtonu nego što bi se očekivalo

Predsednik Donal Tramp o svemu je imao malo drugačije mišljenje tvrdeći da je u Vašingtonu "manja gužva nego što bi se to očekivalo".

- Mnogo manja gužva u Vašingtonu nego što se očekivalo. Nacionalna garda, Tajna služba i policija Vašingtona rade fantastičan posao. Hvala vam - tvitovao je Trump, opisujući ono što se duže od 10 dana dešava na američkim ulicama.

Građani, revoltirani njegovim tvitovima, odgovorili su postavljanjem snimaka i fotografija američkih ulica koje su preplavljene demonstrantima.

- Više je ljudi nego na njegovoj inauguraciji - kometarisao je jedan od tviteraša.

Tramp je optužio i televizije CNN i MSDNC da su "potpirivale vatru" kod demonstranata uz opasku da je sreća što imaju vrlo malu publiku.

- Zakon i red - napisao je Tramp, a mnogi građani su to propratili komentarima, od onih uvredljivih kao što je "Glup i gluplji" do ozbiljnih kritika i rasprava.

Protesti su uglavnom protekli bez incidenata.

Demonstranti su uglavnom mirno šetali uz muziku, osim u Sijetlu gde se policija sukobila s učesnicima protesta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    7. jun 2020 | 09:54

    Misli te gde se demonstranti sukobili Sa policijom, demonstranti prave problem pljackaju napadaju pale ruse, ja da Sam tramp ja bi ih sve pohapsijo, bajden zadovoljno trlja ruke, najveci neprijatelj pravoslavlja taj covek ako dodje na vlasti Onda se blizi kraj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA