≫ 

Crtaju nam krst po glavi, kečap i majonez sipaju na rane: Ispovest migranta sa hrvatske granice

Ahmad Tabiš mislio je da su teški meseci lutanja drumovima iza njega, dok nije naleteo na hrvatsku graničnu policiju

  • 26
Migranti, Hrvatska Foto: Danish Refugee Council

Nasilje prema migrantima na spoljnim granicama EU postaje sve gore, sve ponižavajuće i sistematičnije. Prema rečima Ahmada Tabiša (36) iz Pakistana, za sedam meseci prešao je sedam granica i bio je bliže nego ikada svom cilju. Uskoro će teški meseci "gostovanja" po svetskim putevima biti konačno iza njega. Bar je on tako mislio, navodi danski portal Berlingske.

Dok nije "naleteo" na hrvatsku graničnu policiju, koja ga je tako pretukla, tvrdi Tabiš, da je zadobio prelom noge, nosa, nekoliko šavova na glavi i povredu oka.

Kada su se Ahmad Tabiš i još njih 11 spremali za prelazak granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, jedne večeri prošle nedelje, na putu ka Italiji, očekivali su prepreke. Ruta je išla iz Pakistana preko Irana, Turske, Grčke, Srbije, Makedonije i BiH, gde je trenutno.

Policije je, čim je ugledala migrante, na njih počela da ispaljuje hice, koji su im zujali oko ušiju, ispričao je Tabiš. Kada im je policija naredila da legnu na zemlju, prema njegovim rečima, počelo je i mučenje.

- Smenjivali su se u udarcima puškama, štapovima i u sečenju dlanova. Svako od njih nas je tukao, dok je jedan snimao. Ceo sat su nas tukli smejući se. Bilo im je zabavno. Možda su bili pijani, nemam pojma, ali ono što se dogodilo nije uobičajeno ponašanje policije. Bili smo preplašeni. Kad su završili sa batinanjem, na povrede su nam sipali kečap i majonez, odvezli nas na granicu i naredili da otpuzimo nazad u šumu - ispričao je Tabiš.

Prema rečima Nikole Beja, menadžera Danskog saveta za migrante u Bosni, nasilje na bosansko-hrvatskoj granici je proteklih meseci postalo sistematičnije. Ova organizacija prati ovu granicu od maja prošle godine, a samo tokom aprila registrovan je 1.641 slučaj migranata koji su bili vraćeni u Hrvatsku. Od ovog broja, 891 osoba je bila maltretirana, dok je njih 1.253 pokradeno ili ima opekotine.

Početkom maja, grupu od 33 migranta je navodno pokrala, pretukla i isprskala sprejevima po glavi hrvatska policija. Migrantima je rečeno da su krstovi na glavi u stvari lek protiv korona virusa. Tokom i posle maltretiranja migranata, policajci su pili pivo, uzeli su im telefone i novac, naredili ni da se svuku i potom ih tukli štapovima pre no što su ih gurnuli u reku i rekli im da se vrate odakle su došli.

Apsurdne optužbe

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova odbacilo je optužbe kao "kompletno apsurdne", a državni vrh je optužio engleski list Gardijan, koji je takođe izveštavao o incidentima, da vodi orkestriranu kampanju proti ove zemlje.

Grupa evropskih parlametaraca u Briselu zatražila je nezavisnu istragu, ali, kako navodi Gardijan, EU još ništa nije uradila po tom pitanju.

Video: Migranti pravili kućnu žurku u vikendici kod Šida: Napili se i spavali sve dok ih gazda nije zatekao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    7. jun 2020 | 10:24

    Imaju iskustva

  • Realista

    7. jun 2020 | 11:03

    Živim u Republici Srpskoj, uz samu granicu sa Hrvatskom i sretnem nekoliko migranata, kažu da su dobili batine u Hrvatskoj ali nemaju izbora, moraju pokušavati da pređu. Kažu kako je ovaj narod prijateljski a Hrvati su agresivni, rekao sam im, poznajemo mi Srbi vrlo dobro Hrvatsku, oni pitaju što, pokazao sam im na spomenik koji svako selo pod Kozarom ima. Slegli su ramenima i nisu više progovorili ni riječ.

  • ruralni srbin

    7. jun 2020 | 10:54

    Jadni ljudi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA