Spomenici rasistima "padaju" jedan za drugim: Kustos dao savete kako da se unište, na meti i Čerčil

Sve su glasniji zahtevi da se preispita kolonijalna prošlost zemalja i da se uklone spomenici određenim ljudima

  • 2
Winston Churchill London Vinston Čerčil Foto: Tanjug/AP

Širom sveta i dalje traju demonstrancije kao odgovor na smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je umro u policijskom pritvoru. Ljudi traže da se uklone određene statue jer su rasističke i da se preispita kolonijalna istorija zemalja. Spomenici tako redom "padaju" jedan za drugim, a aktivisti su negde uzeli stvar u svoje ruke, pa su statue završile u vodi.

Engleska policija otišla je u dom kustosa muzeja nakon što je na društvenim mrežama objavila vodič kako uništiti bronzane statue uz pomoć domaće hemikalije usled antirasističkih protesta koji se održavaju širom sveta.

Madelin Odent, kustos muzeja u Hartfordširu, objavila je seriju tvitova na profilu na kojem je prati 5.164 ljudi, koji su otada podeljeni stotinu puta, piše Dejli mejl.

U objavama je Odent, inače školovana na Oksfordu i supruga bankara rođenog u SAD, otkrila kako mogu da se rastope bronzane statue, dodavši da bi šteta bila "nepovratna" i "praktično je nemoguće zaustaviti je".

Potom je nagovestila da je njena sledeća meta postolje Vinstona Čerčila u Londonu.

London, Čerčilova statua, grafiti, natpis, protest Foto: Tanjug/AP

Policajci, koji su došlo do njene kuće, otišli su nakon što nije nije otvorio vrata posle zvona.

Policija je rekla da nastavlja da istražuje slučaj.

Objave kustosa na Tviteru izazvale su bes, a nekoliko pratilaca reklo je da je obavestilo policiju.

Britanci ukljanjaju još jedan spomenik

Spomenik posvećen Robertu Badenu Pauelu, osnivaču Skaut pokreta, biće uklonjen iz Pula u Engleskoj zbog straha da bi i on mogao da bude meta demonstranata.

Ovaj spomenik postavljen je 2008. godine u luci Pul. Čovek koji je predstavljen na njemu je često kritikovan i optuživan za rasizam, homofobiju i pružanje podrške Adolfu Hitleru.

Robert Baden-Powell Foto: Shutterstock

Kori Dru je jedna od nekadašnjih parlamentarnih kandidatkinja koja je prva pozvala na to da se spomenik ukloni.

To će se i dogoditi danas, a statua će biti premeštena u bezbedno skladište.

- Dobili smo savet od poliije da je ovaj spomenik na meti napada zbog svoje delikatnosti i prirode, te sam zamoljena da da odobrim njegovo sklanjanje - navela je Viki Slejd, predstavnica Gradskog veća.

Da podsetimo, od kad su širom sveta buknuli protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu, srušeni su i vandalizovani brojni spomenici istorijskih ličnosti koje danas optužuju za rasizam.

Šta je sve do sada srušeno ili uklonjeno?

Demonstranti su u nedelju u Bristolu srušili spomenik Edvarda Kolstona i bacili ga u more.

Video: Besni demonstranti konopcima srušili spomenik trgovcu robovima u Bristolu

Statua trgovca robova Roberta Miligana u Londonu uklonjena je u utorak uveče uz glasan aplauz okupljene mase, a zvaničnici su rekli da su ovaj potez učinili u skladu sa željama lokalne zajednice.

I spomenik Roberta Dandasa, sina Henrija Dandasa, ispisan je grafitima "Sin robovlasnika". Henri Dandas je bio političar koji je odložio ukidanje ropstva, a njegov spomenik oslikan je sprejom s rečima "Džordž Flojd" i "BLM" ("Black Lives Matters").

Nije pošteđen ni spomenik bivšeg premijera Vinstona Čerčila u Londonu.  On je vandalizovana grafitima na kojima piše "rasista".

Uklonjena je i statua belgijskog kralja Leopolda II u Antverpenu, a sve veći su zahtevi da se njegovi spomenici, kojih ima širom Belgije, uklone.

Statua Kristofora Kolumba završila je u vodi posle protesta u Ričmondu. Oko 1.000 demonstranata okupilo se u Bird parku u Ričmondu, a statua Kristofora Kolumba završila je u vodi pošto su je prethodno oborili sa postamenta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SALE

    11. jun 2020 | 11:15

    Pre bih rekao da se fasisti bude , samo njima nepase CERCIL, sumnjive rabote se muljaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA