Ovaj neboder u Nemačkoj je novo veliko žarište korona virusa: Na udaru kritika porodice sa Kosova

Grad po svaku cenu želi da izbegne ponovnu potpunu blokadu, ali je iznova zatvorio vrtiće, škole, bazene i sproveo testiranje na korona virus u jednom staračkom domu

  • 1
Nemačka, neboder, korona virus

Foto: Profimedia/AFP

Obično su u Nemačkoj poslednjih meseci, kad je u pitanju borba protiv širenja korona virusa, u središtu pažnje političari s viših pozicija: premijeri saveznih zemalja, ministri i na kraju i sama kancelarka. Ovih dana mediji su se koncentrisali na gradsku većnicu Getingena Petru Broistedt. Ona se inače brine o opštinskim i gradskim problemima poput besplatne karte javnog prevoza, kulturne ponude. Poslednjih meseci je preuzela i funkciju krizne menadžerke zadužene za pitanje širenja korona virusa. I odjednom se pažnja nemačke javnosti usmerila na ovaj univerzitetski gradić koji inače i ne dolazi često na naslovne strane, piše Dojče vele.

Vraćanje u blokadu

 

- Poslednjih dana sam imala dosta neprospavanih noći - kaže Broistedt, inače po struci socijalna radnica.

Grad po svaku cenu želi da izbegne ponovnu potpuno blokadu, ali je iznova zatvorio vrtiće, škole, bazene i sproveo testiranje na korona virus u jednom staračkom domu.

- Kao majci, koja zavisi od vrtića, ove mere nisu pale lako, ali se nadam da ćemo tako situaciju staviti pod kontrolu - kaže gradska većnica.

Hoće li Getingen ponovo da uvede stroge mere borbe protiv širenja zaraze, pre svega zavisi o razvoju događaja u tzv. Iduna centru, betonskom poslovno-stambenom kompleksu na rubu gradskog središta čiji urbani "šarm" je već poslužio kao kulisa za snimanje krimića. Ovo mesto slovi kao izvor novog naglog širenja zaraze poslednjih dana u Getingenu. U podzemnoj garaži ovog kompleksa su poslednjih dana vršeni testovi na oko 400 žitelja ovog socijalnog žarišta.

Do sada je otkriveno 60 zaraženih, no Broistedt ne želi ni da luje za kompletan karantin čitavog kompleksa, što traže mnogi građani.

- Mi ne možemo samo tako postaviti bodljikavu žicu oko zgrade. To nije zatvor - kaže.

Dete, devojčica, merenje temperature, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Život u korona centru

 

Heiko, koji već godinama živi u ovom bloku, poslednjih dana se oseća upravo tako: kao zatvorenik.

- Na ulici me već gledaju popreko, kao kriminalca - kaže Heiko koji ne želi da mu se u medijima objavljuje pravo ime. Stigma, i bez izbijanja korona virusa u ovom bloku, prati stanovnike ovog objekta koji u međuvremenu više niko ne zove po osiguranju koje ga je u sedamdesetima izgradilo nego samo "koronacentar".

Nekada je bilo prestižno ovde živeti, stanovi za akademske građane, s bazenom i trgovinskim centrom. Danas je ovaj blok socijalno žarište koje mnogi zaobilaze u širokom luku. Dva betonska mosta koja su nekad povezivala ovaj kompleks s gradskim centrom su srušena, više nego simbolični potez.

- Hteo bih da Getingen već jednom prestane prezirati stanovnike Iduna centra - kaže Heiko.

Predrasude prema žiteljima ovog stambenog bloka su se pokazale i prilikom naglog izbijanja zaraze proteklih nedelja. To su na svojoj koži, još više nego Heiko, osetile izbegličke porodice koje su, nakon odlaska s Kosova u devedesetim godinama, pronašle dom u ovim socijalnim stanovima.

U središtu istrage koja bi trebalo da rasvetli okolnosti pod kojima je buknula zaraza se, pored jedne osobe koja je dokazano kršila pravila o sprečavanju širenja zaraze, nalaze porodice koje su navodno slavile muslimanski praznik Bajram, takođe bez pridržavanja mera.

Na udaru istrage se nalazi i poveća grupa muškaraca koja je u jednom baru u središtu grada pušila nargilu bez menjanja nastavka koji se stavlja u usta.

Ono što je usledilo je bilo za očekivati: desno-populistička Alternativa za Nemačku je po društvenim mrežama bacala drvlje i kamenje po "arapskim klanovima" koji se ne pridržavaju pravila. Sve to je privuklo i pažnju medija koji su se pozicionirali ispred Iduna centra nakon čega su ih stanovnici obasipali uvredama i gađali povrćem.

Test, testovi, antitela, epruvete, maska, rukavice, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Stari tinjajući sukobi

 

Porodice s Kosova, pri čemu se prema pisanju medija prvenstveno radi o Romima, odlučno su odbacile optužbe u umešanost u širenje korona virusa. Tvrde da nikakve bajramske proslave nije bilo, a i da osoba koja slovi kao "nulti pacijent" u Iduna centru uopšte ne pripada njihovoj etničkoj skupini. Isto tako je naglašeno kako su u više navrata nadležne službe upozorili na kršenje pravila o karanteni u Iduna bloku.

- To su netrpeljivosti koje vladaju već godinama. I sada su se opet razvile u punom obimu - smatra Meinhart Ramasvami, lokalni zastupnik Piratske stranke koji se već godinama brine za jednu porodicu s Kosova. On strahuje da bi se ponor koji vlada između grada i policije s jedne i žitelja Iduna centra s druge strane mogao dodatno produbiti. I time ugroziti inicijative poput one koju Pomoć za mlade Getingena već godinama pokreće s porodicama s područja bivše Jugoslavije koje žive u ovom stambenom bloku.

Odnos je godinama poremećen i opterećen nepoverenjem. Mnoge od ovih porodica nemaju sređen trajan boravišni status. Osobe s Kosova retko stiču pravo na politički azil. Posledica takvog stanja su nezaposlenost i stalna pretnja od proterivanja.

Ramasvami govori i o "rigoroznim" akcijama policije kada su žitelji Iduna centra u pitanju. Svemu tomu treba pridodati i jezične barijere koje su posebno došle do izražaja poslednjih meseci kada je tačan prenos informacija odigrao još važniju ulogu nego inače.

Ramasvami smatra da se prema porodicama iz Iduna centra odnosi nepošteno.

- Mi smo ovde imali jednog zubara koji je bio na skijanju u Išglu (jednom od najpoznatijih izvora zaraze korona virusom op. ur.) i nakon toga primio preko 500 pacijenata. O tomu niko nije izveštavao - kritikuje Ramasvami neravnomerno izveštavanje u medijima.

Video: Medicinski radnici iz Belgije okrenuli leđa premijerki

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    12. jun 2020 | 19:09

    Drzava koliko sam veceras cuo u minusu oko sto trideset milijardi eura o tome nista ne pisu najjace su im vesti o tirizmu I letovanju a sto je narod osiromasen benzin naglo poskupeo 80 % od te cene drzavi ide i dolaze novi nameti kako najavljuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA