≫ 

Rumunija, 2020. godina: Masovno odlaze iz zemlje, više dece se rodi u inostranstvu nego u otadžbini

Analitičar “Ekspert Forum Instituta” Sorin Jonita rekla je da je najviše zabrinjava “egzodus zdravstvenih radnika”

  • 6
Ikona, slika, maska, religija, hvala, doktor, lekar, medicinska sestra, designer Wanda Hutira, Bukure[t, Rumunija, dizajner Vanda Hutira Sve više mladih razmišlja da napusti Rumuniju, Foto: Tanjug/AP

Stopa emigracije iz Rumunije u periodu od 1990. do 2017. godine porasla je za čak 287 odsto, a preko 27 odsto Rumuna sa visokim obrazovanjem je u 2017-oj živelo je u inostranstvu, stoji u tekstu novinara Pola Kozigijana objavljenom u francuskom listu “Figaro”.

- Emigracija iz Rumunije porasla je za 287 odsto od 1990. do 2017. godine prema izveštaju Svetske banke o migraciji i odlasku specijalista objavljenom u oktobru 2019. godine. U istom izveštaju navodi se da je preko 27 odsto rumunskih radnika sa visokim obrazovanjem u 2017. godini živelo van granica Rumunije. I egzodus se nastavlja - piše Kozigijan u tekstu sa naslovom “Rumuniju napuštaju aktivne snage”, prenosi “Medijafaks”.

Feudalni sistem

Analitičar “Ekspert Forum Instituta” Sorin Jonita rekla je da je najviše zabrinjava “egzodus zdravstvenih radnika”. Takođe, ona ističe da male plate nisu jedini razlog što obrazovani medicinskih radnici odlaze, već smatra da mladi doktori napuštaju Rumuniju kako bi pobegli “od feudalnog zdravstvenog sistema” u toj zemlji.

Prema njenim rečima, o zdravstvu odlučuje prema njenim rečima oko 250 ljudi sa političkom podrškom, te oni “kontrolišu resurse i odlučuju u vezi svega”, stoji u tekstu "Figara", a prenosi portal "Hot news".

- Mladi parovi takođe napuštaju zemlju. Čak i kada imaju dobru situaciju i dobar posao, odlučuju da odu zbog manjka infrastrukture, niskog nivoa organizacije u prosveti i zdravstvenom sistemu, ali i zbog manjka puteva. Žele da dobezbede sebi bolji život i bolji život svojoj deci, a to je jako bolno za Rumuniju - kaže suosnivač nevladine organizacije “Geeks of democracy Katalin Tenita.

Kako se navodi u tekstu “Figara”, od pre nekoliko godina, broj dece rođenih u rumunskim brakovima u inostranstvu veći je od broja rođene dece u Rumuniji.

“Zemlja mora da se fokusira na polja budućnosti”

- Ako se ništa ne promeni, nećemo uspeti čak ni da usporimo ovaj fenom zato što ga je inače nemoguće zaustaviti - kaže Lenea Kalistru, predsednikca udruženja “Funky Citizens association”.

Nju posebno brine činjenica da sve više mladih ljudi, čak i dok su još školi, želi da napusti zemlju.

- Mnoge stvari koje žele da nauče imaju toliki nivo sofisticiranosti da tržište rada u Rumuniji to ne može da im pruži. Rumunija bi trebalo da se fokusira na te oblasti u budućnosti kako bi bila interesantna za mlade ljude. I dalje imamo ekonomiju iz 20 veka, a mladi se danas specijaliziraju u totalno drugačijim vidovima trgovine - dodao je on.

Više penzionera nego radnika

Rumuni sa visokim obrazovanjem, kao što su nastavnici, inženjeri, informatičari, inovatori i medicinski radnici su većim delom otišli u anglo-saksonski deo planete. Takođe, rumunska dijaspora je zaposlena i u drugim oblastima, kao što su radnici, kućna pomoć i sezonski radnici koji većim delom rade u Italiji i Španiji.

Kako piše “Figaro”, preko 3,5 miliona njih radi u Zapadnoj Evropi a skoro 500.000 u Francuskoj.

Veći deo sezonskih radnika bez dvojbe ne prijavljuje prihode u Rumuniji, a situacija bi mogla da postane dramatična. Naime, u manje od 10 godina Rumunija bi mogla da ima duplo više penzionera nego radnika.

Video: Srbija zatvara granicu sa Rumunijom: Procenjeno da će pomoći u zaustavljanju širenja virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    17. jun 2020 | 14:15

    Bas ih im na zapadu na svakom koraku gledao sam neku nemacku reportazu iz rumunije zar onoliko bede ima I to se zove evropa.

  • Siki

    17. jun 2020 | 13:51

    Pametni ,hocemo buducnost odmah .🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA