≫ 

Evropsku parlamentarku napala belgijska policija, posle govora o incidentu briznula u plač

- Za mene je to bio diskriminatorski i rasistički motivisan akt - rekla je Pijeret Hercberger-Fofana

  • 0

Članicu Evropskog parlamenta, pripadnicu nemačke partije “Zeleni”, Pijerete Hercberger-Fofana, u centru Brisela napali su belgijski policajci, prenosi dnevni list “La Republika”.

O svom traumatičnom iskustvu evroparlamentarka je govorila juče na otvaranju plenarne sednice Parlamenta EU.

Pijeret Hercberger-Fofana je poreklom iz Malija, juče je u centru Brisela videla devetoricu belgijskih policajaca koji su maltretirali dva mladića afričkog porekla.

Pokušala je da događaj uslika mobilnim telefonom, posle čega su je policajci napali, priterali uza zid, oteli joj tašnu i telefon, pretresli je i “ponašali se prema njoj na ponižavajući način”.

Policajci joj nisu verovali da je caln EU parlamenta iako je oko vrata imala bedz parlamentra, i dva pasosa jedan nemacki i onaj iz Malija.

Događaj je bio toliko traumatičan da je Pijeret Hercberger-Fofana, prestrašena ostala celu noć u parlamentu i tek je u šest sati ujutro smogla hrabrosti da izađe na ulicu.

- Za mene je to bio diskriminatorski i rasistički motivisan akt - rekla je Pijeret Hercberger-Fofana, koja je svoje obraćanje završila u suzama.

Šef grupe “Zelenih” u EU parlamentu Ska Keler protestovala je kod predsednika parlamenta Davida Sasolija, koji je sa svoje strane uputio pismo predsednici Belgije Sofi Vilmes, tražeći objašnjenje i zahtevao da se protiv počinilaca preduzmu hitne i neophodne mere.

Video: Medicinski radnici iz Belgije okrenuli leđa premijerki

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA