≫ 

Hoće li biti rata između Kine i SAD? Posle sukoba na Himalajima, svetu preti nova opasnost

Posle sukoba Indije i Kine, lanac ostrva diže tenzije u tom delu sveta

  • 5
Senkaku Foto: Printscreen/Youtube/Al Jazeera English

Svetski mediji u prethodnim danima pisali su o sve većim tenzijama na granici Indije i Kine, odnosno spornom regionu kod Himalaja.

Povećanoj napetosti u regionu dodatno je doprineo nedavni sukob u kome je nastradalo ukupno 63 indijskih i kineskih vojnika. Dok je Indija saopštila da je poginulo najmanje 20 njenih vojnika, zvanični Peking tvrdi da je 43 pripadnika kineske vojske povređeno. Kinezi, međutim, nisu otkrili da li među njima ima poginulih, a zanimljivo je da obe strane tvrde da prilikom okršaja nija ispaljen nijedan metak.

Međutim, mediji smatraju da tinja još jedan mogući sukob koji se tiče spornih granica, samo što u ovom slučaju nije u pitanju Indija, već Japan.

Naime, reč je o nenaseljenim ostrvima Senkaku kako ga zovu Japanci, odnosno Dijaoju kako ga oslovljavaju Kinezi. Kinezi smatraju da taj otok pripada Pekingu, dok Japan ističe da je imao administrativnu kontrolu nad tim regionom. Tenzije "krčkaju" u poslednjih nekoliko godina oko lanca ostrva dugog oko 1.900 kilometara, a dve zemlje već vekovima prisvajaju ovu regiju u Južnom kineskom moru.

U slučaju sukoba, "uleće" Amerika

Sukobi između Japanai Kine podgrejale su strahove da je vrlo moguće da bi to moglo da bude incijalna kapsula za sukob oko ostrva Senkaku/Dijaoju u Južno kineskom moru. Ukoliko dođe do toga, eventualni okršaj mogao bi da izazove vojni sukob Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Razlog tome je što SAD imaju odbrambeni sporazum sa Japanom koji podrazumeva da ukoliko se japanska teritorija nađe pod napadom, Vašington je u obavezi da je brani.

Strahove u vezi sa mogućim sukobom dodatno su povećala saopštenja japanske obalske straže, koja je otkrila da su kineski brodovi viđeni svakodnevno u vodama u blizini spornih ostrva još od polovine aprila. Prema navodima CNN-a, plovila kineske mornarice su do petka viđena 67 dana zaredom.

Međusobno optuživanje

Šef kabineta japanske vlade Jošihide Suga kazao je povodom aktivnosti kineskih trupa da je Tokio odlučan kada je reč o ovom konfliktu.

- Ostrva Senkaku su pod našom kontrolom i bez pogovora su teritorija koja pripada nama i istorijski, ali i po međunarodnom zakonu. Situaija može da bude jako ozbiljna ako se nastave ove aktivnosti. Odgovorićemo kineskoj strani mirno i odlučno - kazao je Suga.

Kinesko ministarstvo je u petak otkrila da ima potpuno drugačije poimanje situacije i statusa ostrva.

- Ostrva Dijaoju su nasledni deo kineske teritorije i naše je pravo da patroliramo tim regionom i sprovodimo zakonske aktivnosti u ovim vodama - stoji u objavi kineske diplomatije.

Odakle sukob oko ostrva

Kina tvrdi da su ostrva u sastavu te države još od 1400. godine, kada su kineski ribari koristili taj region kao mesto za odmor.

Japanci, međutim, smatraju da nema tragova da je Kina u 1885. godini imala ostrva pod kontrolom, te je Japan 1895. godine formalno prisvojio ostrva i proglasio ih delom njegove suverene teritorije. U jednom trenutku su ostrva je naselila grupa od oko 200 građana, koji su prema navodima ministarstva spoljnih polova Japana sušili ribu i skupljali perja.

Japan je 1932. godine prodao ostrva potomcima prvobitnih doseljenika, ali je fabrika propala oko 1940. godine, te su bila napuštena. Kapitulacija Japana 1945. godine u Drugom svetskom ratu dodatno je "zatrpalo" pitanje, a kontrolu ostrva preuzele su okupacione snage Amerike.

Vašington ih je, međutim, 1972. godine vratio japanskim vlastima u sklopu povlačenja američkih snaga iz Okinave.

Tajvan, koji Peking smatra sopstvenom teritorijom i kineskom provincijom, takođe prisvaja lanac ostrva. Gradski većnik u okrugu Jilan Cai Ven-ji rekao je da će organizovati flotilu brodova da brane ostrva od Japana ukoliko pokušaju da ih "osvoje", prenosi "Tajpej tajms".

Video: Garda kineske vojske dala domaći zadatak svim kolegama

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    21. jun 2020 | 17:17

    Нигде Америка не сме да уђе у отворени сукоб већ потурају друге а они ће да бомбардују са отвореног мора. Већ виђено код нас али ако рачунају да је Кина што била СРЈ погрешили су у процени . Кина можда нема савремено наоружање али играју на карту квантитета. Кад на задати циљ испале много пројектила, тешко да их нечија пво може баш све оборити.

  • Goran F

    21. jun 2020 | 16:46

    Pa zbog nekog ribarskog ostrva da se dižu armije.....SMEŠNO😁

  • Boža zemunac

    21. jun 2020 | 16:43

    AJMO ČAJNA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA