≫ 

U Nemačkoj i Pekingu kritično: Prvi talas epidemije još nije gotov ili je već krenuo drugi?

Posle 24 dana, u zemlji koja je prva "pobedila" korona virus, potvrđena su dva slučaja virusa

  • 18
Covid 12, korona virus, mapa sveta Ilustracija: Nikola Jovanović

Prvi slučaj korona virusa potvrđen je pre više od pola godina. Svet je od tad prošao kroz vanredna stanja, blokade i policijske sate, mere su onda olabavljene, narod se opustio, ali krizi se, iako je na trenutak tako izgledalo, ipak ne nazire kraj.

Da epidemija još nije prošla možemo videti i na primeru mnogih zemalja sveta, a korona tinja i na Balkanu...

Hrvatska je danas potvrdila 18 novih slučajeva korona virusa, te je nastavljen trend porasta broja obolelih. U četvrtak ih je bilo 11, u petak 12, a onda u subotu 18.

Ova zemlja je odmah uvela određene mere i one se odnose na zabranu poseta i izlazak korisnika domova za starije Gradu Zagrebu, Osječko-baranjskoj, Zagrebačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao i posete u bolnicama u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

Severna Makedonija drugi dan zaredom broji preko 100 novoobolelih. Juče ih je bilo čak 185, a i dalje se kao aktivno vodi skoro 3.000 slučajeva.

Čak je i Crna Gora zabeležila skok broja obolelih, pa ih je tako pre dva dana bilo 18 za samo 24 sata, a onda juče još 4.

U Srbiji je za poslednjih 24 sata korona virus potvrđen kod još 91 osobe, a jedna je preminula.

Sve ovo ne važi isključivo za Balkan i Evropu i ostatak sveta se bori sa onim što mnogi nazivaju "drugim talasom".

Maska, vizir, žena, koronavirus, zaštita Foto: Tanjug/AP

Peking bio bez korone samo jedan dan

Vlasti u prestonici Kine objavile su 9. juna da je poslednja zaražena osoba u tom gradu otpuštena iz bolnice. Gradski zvaničnici pojavili su se na konferencii za novinare bez zaštitnih maski kako bi objavili da "nema novih slučajeva i nema sumnjivih infekcija".

Već 10. juna situacija se promenila, a dva dana kasnije, do 12. juna potvrđeno je 36 slučajeva i to povezanih ponovo sa jednom pijacom. Od tog trenutka broj obolelih je skakao i to u čitavoj zemlji, a zvaničnici su izrazili žalost zbog situacije pominjući ponovne blokade.

U Kini već tri dana broj obolelih skače za više od 25.

U Nemačkoj "buknula" klanica

I u Nemačkoj broj obolelih skače na dnevnom nivou za više od 500. Stopa reprodukcije virusa, poznata i kao R broj, skočila je na 1,79. R broj pokazuje na koliko bi se ljudi, u proseku, mogao preneti virus. U ovom slučaju R broj pokazuje da bi 100 zaraženih moglo da inficira još 179 osoba.

Za Nemačku je, ispostavilo se, posebno kritična mesna industrija. U koncernu "Tenis" broj zaposlenih koji su zaraženi porastao na 1.029, zbog čega se šef giganta mesne industrije Klemens Tenis našao na meti kritike, uz zahtev za ostavkom.

Zaraza je ponegde buknula i lokalno, kao što su npr. migrantski centri. Ostali slučajevi infekcije su, kako se navodi, povezani sa crkvenom službom ili sa porodičnim proslavama.

Nemačka, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Španija i Italija se ovorile, ali...

Španija je danas ukinula vanredno stanje proglašeno zbog pandemije i otvara granice. Posetiocima iz Evropske unije, zemalja Šengena i Velike Britanije biće dozvoljen ulazak bez obaveze da provedu dve nedelje u karantinu.

Turisti će prolaziti "trostruku proveru" koja podrazumeva proveru podataka odakle su došli, merenje temperature i uzimanje detaljnih podataka ukoliko  bude potrebe da budu pod nadzorom.

Ipak, u prethodna dva dana u Španiji raste broj obolelih. Tako je sa 307 prekjuče, broj zaraženih juče skočio za još 363.

"Buknula" je Italija, pa je tako broj novoobolelih na dnevnom nivou sa manje od 100 počeo da skače na preko 250.

Florida novo veliko žarište epidemije

I u SAD broj zaraženih na dnevnom nivou i dalje skače, pa je tako juče zabeleženo preko 30.000 novih slučajeva.

Posebno kritična situacija je na Floridi, koja se pridružila američkim državama Alabami, Arizoni, Kaliforniji, Nevadi, Severnoj Karolini, Oklahomi, Oregonu, Južnoj Karolini i Teksasu u kojima se svakodnevno primećuje rekordni sedmodnevni proseci novih slučajeva.

Zanimljiv slučaj je infekcija 16 prijatelja, koji su proveli noć u jednom baru na Floridi. Proslavljali su rođendan prijatelja, a onda su svi testirani pozitivno.

Prvi slučajevi na Novom Zelandu posle 24 dana

Posle 24 dana, u zemlji koja je prva "pobedila" korona virus, potvrđena su dva slučaja virusa. Reč je o ženama koje su sletele iz Velike Britanije na "korona fri" ostrvo. One su stavljene u karantin u Oklendu, a stigle su na Novi Zeland kako bi videle prijatelja na samrti.

Drugi talas ili smo i dalje u prvom?

Iako je pre otprilike mesec dana izgledalo da se bližimo kraju epidemije, ili bar njenom prvom talasu, te danas drugi očekuje na jesen, ispostavilo se da to i nije baš tako.

Ipak, stručnjaci potvrđuju da nije još vreme govoriti o drugom talasu, već da se svet i dalje bori sa prvim.

AP navodi da postoji saglasnost naučnika kada je reč o Sjedinjenim Američkim Državama da se zemlja i dalje nalazi u prvom talasu epidemije.

Video: Peking opet zatvoren posle pojave novog, mutanta korona virusa

Jeste li videli današnje podatke za Srbiju? Da li vam ove cifre deluju dramatično? Sve saznajte klikom na ovaj link

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cudno

    21. jun 2020 | 18:59

    A gde je uopste prosao prvi talas,osim kod onih koji kriju ili netestiraju iz nekih razloga.

  • Pitanje

    21. jun 2020 | 19:10

    Korona ce nestati kada prestane testiranje i ispiranje mozga.

  • SUMADINAC KG

    21. jun 2020 | 19:32

    PREVARA.Zbog fudbalskih utakmica i glasanja,, pao"broj zarazenih, a sada, kad su mnogi zakazali slavlja,mature, rodjendane i vencanja porastao broj zarazenih. Veliki znak pitanja koliko su testovi pouzdani. Nadam se da ce gospoda iz telegrafa da objavi komentar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA